Лесбийки съдят Столична община

Лесбийки съдят Столична община

Лесбийки съдят Столична община – не приела брака им

Сключили брак във Великобритания, където хомосексуалните имат това право
Българка започна дело срещу Столичната община, отказала да признае еднополовия брак между нея и съпругата й, предаде Дарик.

През 2016 г. жената сключила брак с Лилия Бабулкова във Великобритания, където хомосексуалните имат това право, предаде Дарик радио.

Efekt 2

Скоро след това подава искане в Столичната община, район Люлин, като желае да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение – “женена”.Институцията отказва, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията.

Жената. решава, че ще обжалва това пред съда, а с него се заема адвокат Деница Любенова от Младежката ЛГБТ организация Действие.

“Ще се аргументирам с Кодекса за международното частно право. Той очертава ясно основанията за международна компетентност на органите на чужда държава. Ако те са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас”, обясни тя.Според нея, ако община във Великобритания има право да сключва брак между двама души, той е законен.

“А в КМЧП ясно е написано, че “(3) Българските граждани в чужбина могат да сключат брак пред компетентен орган на чуждата държава, ако това е допустимо по нейното право.” Хомосексуалните бракове са допустими по британското право”, допълни Любенова.

Според нея, ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да получат всички права на семейство, които имат и двуполовите брачни двойки.Това ще отвори вратите и за други такива случаи.
Източник: inews.bg
Някой знае ли до къде стигна делото?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.