Лесно ли е да си пенсионер в Унгария

 Лесно ли е да си пенсионер в Унгария

Пенсионер!
Уважаеми съотечественици пенсионери,
През последните години унгарците доказаха, че са способни на велики дела, ако се обединят.
Икономиката ни е в състояние на подем. Нараства броят на тези, които живеят от труда си, а не от помощи. Устойчиво нарастват и заплатите, които се изплащат. Унгария вече е укрепнала и стабилна.
Този резултат е постигнат от всички нас.
Столетието, което загърбихме, беше изпълнено с предизвикателства. Цели генерации трябваше да започнат живота си от нулата. Благодарение на вашия труд страната ни успяваше отново и отново да се изправи на крака. Днешните ни успехи следователно се дължат и на труда и усилията на предишните поколения. Никога не бива да забравяме това!
Правителството и лично аз ще направим всичко възможно да осигурим на по-възрастното поколение подкрепата, която заслужава. Затова преди време взехме решение за намаляване на режийните разходи и за предоставяне възможност на жените с 40-годишен трудов стаж да излязат в пенсия.

През изтичащата година унгарската икономика постигна по-добри показатели от очакваните, затова решихме на всеки пенсионер на първо място да предоставим талони „Ержебет“ (за закупуване на хранителни продукти – б. пр.). Успоредно с това от януари 2017 г. ще намалим значително ДДС на основните хранителни продукти. Ще увеличим и пенсиите в степен, по-голяма от предвидената.
По такъв начин правителството отдава почит и уважение към тези, които десетилетия наред са влагали своя труд, за да може днес страната ни да се изправи на крака и да укрепне. Искам да ви уверя, че и занапред унгарските пенсионери могат да разчитат на правителството.
С пожелания за добро здраве, приемете най-искрените ми поздрави.
Виктор Орбан
Министър-председател на Унгария“.
Това писмо получиха в навечерието на Коледа над три милиона унгарски пенсионери. Независимо дали трудовият им стаж е 10, 15 или 45 години. Независимо дали пенсиите им са 10 хиляди, 100 хиляди или милион форинта.
Независимо дали са унгарци или чужденци. Всички те са работили в Унгария и правителството смята, че им дължи нужната почит и уважение за техния труд, за приноса им за укрепване на икономическата стабилност на Унгария.
А участта на унгарците през последните 100 години наистина е нелека.
Те трябваше да преодоляват зловещите последици от Версайския диктат, оставил четири милиона унгарци извън пределите на родината; да възстановят разрушенията и разрухата след края на Втората световна война; да отстояват правата си и националното си достойнство през паметната 1956 година; да опазват суверенитета си и правото сами да се разпореждат в собствения си дом, в противоборство с наднационалните бюрокрации и световното задкулисие, стремящо се да превърне хората в безмозъчни донори.
Сегашното унгарско правителство прояви мъдрост, далновидност и твърдост и постигна съществени резултати.
То успя да се пребори с бюрократите в Брюксел по ключови проблеми: отказ от настаняване на територията на Унгария на т. нар. бежанци; реализиране на най-мащабния проект – разширяване на атомната електростанция в Пакш с два нови блока; активно икономическо сътрудничество с Русия и с бившето съветско пространство – Азербайджан, средноазиатските републики и др. Будапеща залага и на дългосрочно сътрудничество с Китай. Тази политика на правителството спомогна за стабилизиране на икономиката, разширяване на пазарите, повишаване на националния доход.

Благодарността на Виктор Орбан към пенсионерите не бе само епистоларна. Именно подобряването на икономическото състояние на страната даде възможност на правителството към всяко от писмата до пенсионерите да приложи талони по програмата „Ержебет“ за закупуване на хранителни продукти на стойност 10 000 форинта (66,60 лв.). За несведущия български читател нека поясним, че с тази сума може да се купят около 10 кг месо, или едно семейство може да покрие, макар и скромно, седмичните си разходи за храна.
Ако в бюджета продължават да се натрупват допълнителни приходи, този жест може да продължи и догодина (т.е. през настоящата 2017 г.) и да се превърне в редовна практика – в навечерието на коледните празници унгарските пенсионери да получават талони за храна по програмата „Ержебет“. Това сподели Виктор Орбан пред Съвета на пенсионерите.
В изявлението си в парламента премиерът обяви, че през 2017 г. пенсиите ще бъдат повишени от 0,9% до 1,6 на сто.
Това е допълнителен жест в знак на уважение към пенсионерите. В същото време Орбан се съгласи с критиките, че процентното увеличение с 0,9 може да е обида за пенсионерите. Пред авторитетното списание „Вилаггаздашаг“ („Vilаggazdasаg“) премиерът преди дни заяви, че разбира напълно това недоволство. Именно затова правителството в момента проучва вариантите за нова пенсионна уредба, която да гарантира запазване на реалната стойност на пенсиите.
„Известно е, че животът на пенсионерите не е лесен. Въпросът как да бъде устроена новата пенсионна система е предмет на многогодишен спор, който е започнал в средите на специалистите, и аз подкрепям неговото разрешаване“, заяви премиерът.
Той обаче предупреди, че още не е настъпил моментът и не бива да се предприемат необмислени, прибързани стъпки по пенсионния въпрос.
Онова, което правителството може да направи в настоящия момент, е да намали разходите, свързани с жизнения стандарт, което е функция от намаляването на ДДС.

Efekt 2

„Намаляването на размера на ДДС, налаган върху цената на прясното мляко, яйцата и птичето месо, е част от по-дълъг процес на общо намаление на данъка върху основните хранителни продукти“, поясни Ищван Над, парламентарен държавен секретар на Министерството на земеделието на пресконференция в Будапеща тези дни. Всъщност този процес започна миналата година с намаляването на ДДС върху свинското месо от 27% на 5%, а тази година продължава с намаляване на ДДС върху прясното мляко, яйцата и продуктите от птиче месо – също на 5 процента.
Държавният секретар посочи, че в интерес на правителството е намалението на ДДС върху хранителните продукти да е трайно и че в момента се проучват възможности за поетапното му намаляване върху по-широк кръг от хранителни продукти, независимо от възражението на опозиционните партии, предимно отляво, че подобна мярка не може да бъде прилагана дългосрочно.
На следващ етап се очаква да бъде намален ДДС и на други основни хранителни продукти – на хляба, хлебните изделия, зеленчуците и рибата. Намаляване на ДДС върху хранителните продукти означава всеки семеен бюджет на практика да спести сума в размер на 30-40 000 форинта (приблизително 200-266 лв.), което според специалистите ще доведе до нарастване на потреблението и избелване на икономиката.
Това не е всичко. В средата на декември 2016 г. унгарското правителство прие Постановление № 430 за определяне на нов размер на гарантираната минимална работна заплата.

Считано от 1 януари 2017 г. минималната заплата на всеки работник или служител с основно или непълно средно образование, работещ на пълен работен ден, се определя на 127 500 форинта (850 лв.) месечно; седмичната заплата – на 29 310 форинта (195,40 лв.); дневната надница – на 5870 форинта (39,20 лв.); а почасовият труд – на 733 форинта (4,88 лв.). От 1 януари 2018 г. за тази категория работници и служители се предвижда минималната месечна заплата да бъде 138 000 форинта (920 лв.)
Считано от 1 януари 2017 г. минималната заплата на всеки работник или служител с образование не по-ниско от средно или средно специално, работещ на пълен работен ден, се определя на 161 000 форинта (1074 лв.) месечно; седмичната заплата – на 37 020 форинта (246,80 лв.); дневната надница – на 7410 форинта (49,40 лв.); а почасовият труд – на 926 форинта (6,16 лв.).
От 1 януари 2018 г. за тази категория работници и служители се предвижда минималната месечна заплата да бъде 180 500 форинта (1203,30 лв.)
Всичко това е резултат от последователна, национално отговорна политика. С грижа за хората, които живеят от труда си. С усилията за налагане на устойчиво развитие на страната. За една Унгария, която се превърна във флагман на суверенните европейски държави, ратуващи за освободен от неолибералните мантри на Брюксел нов Европейски съюз.
Съюз на суверенните републики, центърът на който с основание заслужава да бъде Будапеща!
Автор : Д-р Радко Ханджиев
Bulgarian Press Pool-Budapest
Източник: ДУМА.БГ / bulpress.info
Благодарим на информационна агенция Булпресс!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

И ако в Унгария всички пенсионери ходят на почивка, в България всички пенсионери оцеляват на предела!

Иначе предизборно се надпреварваха в програмите си и така наречените патриоти и ГЕРБ да обещават по-големи пенсии, но за сметка на това ни донесоха по-високи цени на лекарствата и храната като днес обаче и инвалидните пенсии искат да отнемат на най-болните, но не на електората си както пак лъжат !

Ето така един политик се грижи за собствената си нация и тя го обича !
А нашето правителство пък ни унищова и ние се ги псуваме и какво от това като те контролират всички лостове на узурпираната власт и се гаврят с нас с мизерни пенсии !
Над 1 280 000 човека живеят с пенсия под 320 лв. и още 860 000 инвалиди са с пенсии под 250 лева, но те решиха да намалят броят им и както заявиха от ГЕРБ, че щели да спестят близо 1 300 000 000 лева, които щели да похарчат за други работи !
Изтреблението продължава, а народът си мълчи ! Време е да изхвърлим боклука от властта !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.