ЗА МАЙКИ И БОЛНИ ПАРИ ДЪРЖАВАТА НЯМА ! А ОТПУСКА 100 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ЧЕРВЕНОГУШИ ГЪСКИ

ЗА МАЙКИ И БОЛНИ ПАРИ ДЪРЖАВАТА НЯМА ! А ОТПУСКА 100 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ЧЕРВЕНОГУШИ ГЪСКИ

На 22 март 2016 година Националният съвет по биологично разнообразие към Министерство на околната среда и водите ще отпусне нови милиони лева за опазване на червеногушата гъска, се казва в писмо до медиите от от НГК „Природата за хората и регионите”.

Според сдружението това се прави въпреки факта, че от Върховна административна прокуратура обявиха, че има доказателства за незаконосъобразно изразходване на средства по програма „Биоразнообразие” от МСВО и зелените неправителсвени организации.

Efekt 2

Фрапантно в случая е, че на заседанието на съвета по биологично разнообразие „Планът за действие за опазване на червеногушата гъска” е точка номер в дневния ред. Тоест това е най-важното, което съветът първо трябва да направи. Припомняме, че за опазване на гъската са изхарчени почти 50 млн. лв. от МСВО плюс още 50 млн. лв. от Министерство на земеделието и храните за компенсиране на земеделските стопани за нанесените вреди на посевите и на житните култури от гъската.

Недоумение буди и фактът за упоритостта на министъра и чиновниците от МОСВ, които въпреки огромното обществено недоволство за разхищенията по безсмислени проекти, продължават да ги пробутват на зелените.

Излиза, че едно от най-важните неща, които трябва да свърши МОСВ е да осигури безпроблемното финансиране на червеногушата гъска и чрез нея на зелените НПО-та. Всички останали проблеми в областта на околната среда, като справяне с наводнения, свачища, срутища, липсата на сметища и канализация, остават на заден план.

Настояваме за публичен отговор от министерството:

Защо и на базата на какви изследвания се налага ново финансиране на червногушата гъска, за която становището на Министерство на земеделието и храните е, че вече се е превърнала във вредител и министертвото тази година отказва компенсации на земеделските стопани, въпреки недоволството им и делата, които те водят за нанесени щети и загуби от червеногушата гъска.

Приложение:

Дневен ред ЗАСЕДАНИЕ НА НСБР (22.03.2016 г.):

1. План за действие за опазване на червеногушата гъска (Branta ruficolIis);

2. Програма за въвеждане на хибриден ивичест костур в садковото стопанство на фирма „Фиш Инвест“ ООД – Документация;

3. Разглеждане на предложения за изменение на списъци за защитени зони за опазване на природните местоообитания и на дивата флора и фауна, заедно с постъпила документация по чл. 8, ал. 1 от ЗБР – Документация :

• Заличаване на защитена зона BG0000607 „Пещера Микре“;
• Увеличаване площта на защитена зона BG0000266 „Пещера Мандрата“;
• Намаляване на площта на защитена зона BG0000526 „Долно Линево“ и промяна в границите ѝ;

4. Разглеждане на предложение за списък на защитени зони за опазване на дивите птици, заедно с постъпила документация по чл. 8, ал. 1 от ЗБР:

• нова защитена зона „Рила ‒ буфер“;
15.03.2016 г. НГК”Природата за хората и регионите”

Автор: Филип Цанов

Източник:patreot.ru

Ние от Blife.eu ще добавим че екоравновесието е важно но на върхът на екосистемата е човекът !

След щастливите кокошки идва ред и на щастливите гъски докато хората все по нещастни !

Проклети да сте дано народни изедници !

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.