Мариян Михайлов: Монетата, която няма да намерите!

Мариян Михайлов: Монетата, която няма да намерите!

Според Мариян Михайлов нумизматик който разбира от монети:
МИТИЧНАТА ДВУЛЕВКА НА СОЦА, ДАМИ И ГОСПОДА! 2 ЛВ 1976 ГОДИНА ( БОРИМЕЧКАТА ). ГЛЕДАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО, ТОВА Е МОНЕТА, КОЯТО НЯМА ДА НАМЕРИТЕ НИКОГА ДОРИ И В НЕТА! Сравнима е по рядкост единствено с Двулевка 1916-та година… дори бих казал, че е още по-трудна за издирване, имайки предвид, че на 1916-та има поне снимки в нета, за разлика от тази ( Боримечката )! За последните няколко години не се е появявала буквално нито една за продан и като се замисля… до момента е единствената монета, която се не е появявала в групата!

Действително никога няма да намерите нейни снимки дори в Гугъл и нета! Изключително митична монета, за която 99 % от тук присъстващите няма и да сте чували дори… ЦЕНАТА ЗА КАЧЕСТВЕН ЕКЗЕМПЛЯР ЗАПОЧВА ОТ 15 000 ЛВ. НАГОРЕ, а полуразтопените, за които ще разберете и прочетете по-надолу са около 3000 лв. за бройка. Годината е 1976,

Efekt 2
Снимки архив: Стефан Пройнов. 2 ЛВ 1976 ГОДИНА
Снимки архив: Стефан Пройнов. 2 ЛВ 1976 ГОДИНА

България чества 100 години от едно епохално събитие в българската история – Априлското въстание. БНБ отбелязва събитието с емисия юбилейни монети от 1, 2 и 5 лева. Монетата от един лев е медна, от два лева медно-никелова, от пет лева – сребърна. Всички са с еднакъв тираж – 300 000 бр.

И трите номинала на емисията са с вдлъбнат текст на гурта. На монетата от 1 лев текстът е БУНТ•БУНТ•НА ОРЪЖИЕ. На монетата от 2 лева са изписани имената на първите въстанали градове – БАТАК, КОПРИВЩИЦА, ПАНАГЮРИЩЕ, КЛИСУРА, ПЕРУЩИЦА.

Снимкa Мариян Михайлов: 2 ЛВ 1976 ГОДИНА

Монетата от 5 лева носи вдлъбнат текст •БЪЛГАРИЯ•. Първите монети, пуснати на касите на БНБ на 14 април 1976 г., са тези от 2 лева. На лицевата страна на монетата е изобразен номиналът и венец с текст ВЕЧНА СЛАВА, а на обратната страна е изобразен Боримечката с черешовото топче. На пръв поглед нищо притеснително и фатално. Но дали е така?

В чест на 100-годишнината от Априлското въстание село Бяла черква е обявено за град. През въстанието Бяла черква дава 103 въстаници, участвали в четата на Бачо Киро и Поп Харитон, разгромена от турците в Дряновския манастир през май 1876 г.

Именно Бяла черква е факторът днес тази паричка да се превърне в една от най-редките и търсени монети от всеки колекционер. Два–три дни след пускането й, местно партийно величие от новообявения градец възмутено установява, че Бяла черква липсва в гурта.

СНИМКА: „БЪЛГАРСКИ МОНЕТИ КАТАЛОГ” 2 ЛВ 1976 ГОДИНА - БЕЗ НАДПИС НА ГУРТА. ИЗДАНИЕ НА СОФИЙСКО НУМИЗМАТИЧНО ДРУЖЕСТВО.
СНИМКА: „БЪЛГАРСКИ МОНЕТИ КАТАЛОГ” 2 ЛВ 1976 ГОДИНА – БЕЗ НАДПИС НА ГУРТА. ИЗДАНИЕ НА СОФИЙСКО НУМИЗМАТИЧНО ДРУЖЕСТВО.

Само още два дни са необходими, за да бъде спряна цялата емисия двулевки. На 19 април с телекс от София БНБ дава нареждане на филиалите си в страната да спрат монетата. Въпреки това около 120–130 броя вече са попаднали у населението през първите дни. За да се избегне гафът и да не се шуми около случая, Монетният двор за един месец отсича нов тираж от 300 000 броя „Боримечки“, които обаче са с… назъбен гурт. Пуснати са на касите на БНБ още на 20 юни 1976 г.

След случката въпросните “изтървани ” 120-130 бр. започват да се издирват и изземат с милиция от хората, но така и не са събрани всичките бройки, така че реалната бройка е значително по-малка. Предполага се, че е под 50-на бройки, ако не и под 30 дори. Събраните монети от милицията пък се предават за претопяване. Монетите са сложени в топилката, за да бъдат унищожени… ревизьора си тръгва и работника се хвърля и измъква няколко (около 4-5 бройки), които все още не са се стопили и са… така да се каже полуразтопени… та в крайна сметка имаме в днешно време 4-5 разтопени и неизвестен брой цели… за които се предполага, че са под 50 при всички положения.

Мариян Михайлов: Монетата, която няма да намерите!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Ние от Blife.eu  публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.