Николай Цонев: Поне четири са скандалите за джиповете !

Николай Цонев: Поне четири са скандалите за джиповете !


Вижте какво публикува Николай Цонев на стената си във Фейсбук !
Публикуваме целият текст без редакторска намеса:
Скандалът със скъпите джипове, купени от държавни предприятия под шапката на Министерството на земеделието и след това прехвърлени тихомълком на НСО, за да може в тях да се возят премиерът в оставка Бойко Борисов и други политици, предизвика много критики и коментари. OFFNews публикува коментара на юриста Петьо Славов, бивш зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията.
Скандалът в случая не е един. Поне четири са:

1. Първият е, че е проведена обществена поръчка, която изобщо не е била необходима. Фактът, че джиповете не са били използвани нито един ден от формалните възложители, а от НСО, го доказва. Това сочи 100-процентова нецелесъобразност на изразходваните средства, което е най-малкото безстопанственост.

2. Вторият е в това, че в условията на поръчката са заложени условия, които противоречат на принципите на равнопоставеност, недопускане на дискриминация и свободна конкуренция – чл. 2 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). В резултат на това нарушение се провежда процедура с един възможен участник, което противоречи освен на закона и на народната мъдрост, според която “Кушия с един кон не бива”.

Efekt 2

3. Третият е, че е пълен абсурд при проведена процедура по ЗОП да се постигне цена, която е по-висока (при това над два пъти!) от пазарната. Смисълът на ЗОП е да се осигури ефективно използване на публични средства, а ако джиповете – предмет на поръчката – могат да се купят на по-ниска цена от автокъщите, значи поръчката не е изпълнила целта на закона. А актовете и действията, които противоречат на целта на закона, също са незаконосъобразни – чл. 146, т. 5 от АПК.

4. Четвъртият скандал е свързан с изключително безпардонното заобикаляне на ЗОП при изпълнението на поръчката – вместо възложителите – държавни предприятия под шапката на МЗХ, автомобилите са предоставени за ползване на НСО.
Изложеното показва как в рамките само на една процедура по ЗОП са допуснати поне 4 груби нарушения на закона.
Крайно време е прокуратурата да се събуди и да предприеме действията, които са ѝ възложени от Конституцията и НПК, защото тази поръчка очевидно намирисва на корупция и престъпления по служба. А на безстопанственост направо вони!

Николай Цонев

Ние от Blife.eu публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Ние от Blife.eu бихме попитали всички вас има ли на лице извършени престъпления ?
Кой ще понесе наказателна отговорност, ако се докажат такива ?
Като гледаме как законът се заобикаля, как не се спазва и как се замазват всички лъжи си задаваме следният въпрос – за колко ли неща са ни лъгали така в името на единият кеф на премиера?

Колко ли корупционни схеми се замитат от екипите на министрите в оставка ?
Държавата няма пари за болни, за стари, за хората в нужда, но за луксът на управляващите има !
Време е суверенът да потърси сметка за всяка стотинка държавна пара !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.