Опасност за човечеството – 30 000 годишен замръзнал вирус от Сибир се съживи!

Древен вирус, който е на цели 30 000 години се съживи в Сибир, съобщи Би Би СИ. След като се е разтопил, той отново е заразен. Все още не са получени данни дали той е опасен, но епидемиолозите са силно обезпокоени. Също така много други вируси могат да бъдат съживени, поради оголването на замръзната земя, а техните последствия за човечето още не са ясни.

“За пръв път виждаме вирус, който е още заразен след толкова време”,  каза професор Жан-Мишел Клаври от френския Национале център за научни изследвания.

Вирусът е бил открит на дълбочина от 30 метра в замръзната земя и е наречен Pithovirus sibericum. Той се причислява към така наречените гигантски вируси, които са били открити за пръв път преди десет години. Неговата дължина е 1,5 микрометра, като така той става най-големият вирус познат на човечеството до този момент.

Efekt 2

Учените смятат, че в замръзната земя може да се крият и много други далече по-опасни вируси, които да са значително по-патогени. Районът е застрашен, поради факта че от 70-те години на 20 век вечната замръзната земя е започнала да се свива и нейната дебелина намалява, а и според прогнозите на учените това явление ще продължи и в следващите години. Районът вече е достъпен, а неговите природни ресурси са доста апетитна хапка. Излагането на дълбоките слоеве може обаче да е доста опасно и да е истинска заплаха за човечеството, предупреди професор Клаври: „Това е рецепта за бедствие. Ако започне индустриално усвояване, хората ще започнат да се движат в слоевете на вечната замръзналост. При минно дело и сондажи ще се влезе в тези стари слоеве и точно там е заплахата”.

Много опасни могат да бъдат древните щамове на едрата шарка, която бе обявена за унищожена преди 30 години.  “Ако е вярно, че тези вируси оцеляват по същия начин, по който и амебните вируси, планетата не е изчистена от едрата шарка, а само повърхността й”, каза проф. Клаври.

Все още обаче не е ясно дали всички вируси от замръзната земя могат да станат активни, след като са били неактивни толкова дълго време или в продължение на милиони години.

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.