Поне 100 гейове са изтезавани в тайни лагери в Чечня

Поне 100 гейове са изтезавани в тайни лагери в Чечня


Поне 100 гейове са изтезавани в тайни лагери в Чечня
Гейове са арестувани и държани в специални тайни лагери, където са подлагани на изтезания и побой в Чеченската република, пише руският вестник „Новая газета“.

Според изданието, в Чечня през последните седмици са били задържани повече от сто души на възраст между 18 и 50 години, които службите за сигурност заподозрели в хомосексуални отношения.
Изданието пише, че тази информация е потвърдена от „безпрецедентно голям брой източници“, включително от местния отдел на вътрешните работи, Федералната служба за сигурност, прокуратурата и чеченската администрация.

Задържаните имат „много малък шанс да оцелеят“, защото роднините им не следят разследването след задържането им. Според изданието са загинали най-малко трима души, като имената им са известни на редколегията на руския вестник, но не са споменати.
Някои от затворниците са връщани на семействата си в очакване роднините да извършат т. нар. „убийство на честта“ – убийството на член от семейство или клан, извършено от друг член на същото семейство, мотивирано от убеждението, че жертвата е опетнила фамилната чест.

Efekt 2

Сред задържаните се твърди, че има религиозни представители, както и известни чеченски радио и телевизионни лица. Изданието твърди, че понякога арестите са с цел „профилактично прочистване“, но се е стигало и до убийства.
Говорител на чеченския лидер Рамзан Кадиров отрече твърденията с аргумента, че в страната няма хомосексуалисти.
„Не можеш да арестуваш или репресираш хора, които просто не съществуват в републиката“, казва говорителят Алви Каримов.
„Ако тези хора наистина съществуваха, те нямаше да се притесняват от прилагането на закона, защото собствените им роднини щяха да ги изпращат до мястото, откъдето те никога няма да си върнат“, продължи той.

Обществото в Чечения е много консервативно, а когато семейството разбере, че даден човек е хомосексуален, се отрича от него.
Светлана Захарова от руската ЛГБТ мрежа (Лесбийки, Гейове, Бисексуални и Транссексуални (ЛГБТ) организациите или още организациите за ЛГБТ права са организации за граждански права, здраве и общностни организации, създадени, за да се борят, осигуряват и следят за гражданските и човешките права ЛГБТ хората, като малцинствена група и да подобряват условията на гей-общността), заяви: „Гей мъже са били арестувани и ние работим, за да ги евакуираме от тези лагери, като някои вече са ги напуснали“.

Наказанията в лагерите са сурови. Арестуваните са бити по няколко пъти на ден, понасят токови удари, а също така са принуждавани да седят върху бутилки.

Един от източниците на руския вестник твърди, че е попаднал в таен затвор, където, освен за хомосексуализъм, са били задържани хора за наркоразпространение, а също така и тези, които са участвали в бойни действия в Сирия.
Според мъжа, той и други затворници са били измъчвани с електрошок и са бити с пръчки. По думите му са му били искани контактите на други гей мъже.

„Ако си заподозрян, автоматично всички мъже от обкръжението ти стават потенциални затворници на лагера. Всеки човек, на който пишеш или се обадиш, става заподозрян и срещу него започва да тече производство“, твърди мъжът, чиято самоличност не се разкрива.
Източник: offnews.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.