ПОЧНА СЕ

2-vreme-razdelno-nasilieto-1988-po-deistvitelen-sluchai-film-za-turskoto-robstvo-bylgarskiq-genocid-sSk

Емисари на Анкара плашат хора от Кърджалийско, че няма да видят децата и роднините си в Турция

Управляващата ислямистка формация на президента Ердоган и премиера Давутоглу води открита битка с ДПС“, твърди бившият депутат от левицата Милко Багдасаров

Efekt 2

655-402-redzhep-tajip-erdogan-i-liutfi-mestan
Емисари на Анкара продължават да притискат електората на ДПС в Кърджалийско. Натискът се усилил през последните дни заради очакваното учредяване на партията на Лютви Местан.

Тя бе наречена от медии в южната ни съседка „турска партия“. „Притискат хората по телефоните и по домовете им. Плашат ги, че няма да видят децата и роднините си, а голяма част от населението в Кърджалийско има близки в Турция“, коментира пред Епицентър.бг президентът Георги Първанов.

В неделя пред Нова телевизия той обясни следното: “Представители на турската държава шетат из Южна България, мачкат наши сънародници, български турци. Позицията на Доган беше национално отговорна. Но сега се върви по структурите по места да се обръщат тези хора в „правата вяра.“ Първанов попита къде е българската държава и настоя президентът Росен Плевнелиев незабавно да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Според Първанов трябвало да се чуят нашите служби, да се потърси консолидация на българските политици.

„Не можем да се делим. Имам достатъчно сериозни сведения. Случват се антибългарски неща. Държавата трябва да влезе в своята роля. Не можем да се усукваме само, защото има реална заплаха от мощен бежански поток, каза още бившият държавен глава.

„Реакцията на Георги Първанов е закъсняла. Държавата отдавна е абдикирала от този район“, коментира пред Епицентър.бг бившият депутат от БСП Милко Багдасаров. Той разказа, че много представители на местната власт в Кърджалийско били заплашвани и че ще загубят бизнеса си в Турция. Натискът на представителите на турското посолство се засилил след като единият от съпредседателите на ДПС Рушен Риза и двама депутати бяха гости на конгреса на опозиционната кемалистка партия в Анкара, разказа Багдасаров. „В момента управляващата ислямистка формация на президента Ердоган и премиера Давутоглу води открита битка с ДПС“, твърди бившият депутат от левицата. Той разказа, че единият от отцепниците на Местан – Шабанали Дурмуш обикалял изселническите организации в Турция, а кметът на Джебел Бахри Юмер продължавал да търси подкрепа в областта. Очаквало се изключения от ДПС бивш председател да обяви новата си формация именно от Кърджали, считан за крепостта на Доган.

Пикът на натиска върху активисти на ДПС бе в края на декември, дни преди изключването на Местан ( от 18 до 24 декември). На шантажа на турските дипломати тогава се подаде единствено областния лидер на движението Бахри Юмер.

В последните дни има и нов отцепник, който не е устоял на заплахите, че ще прекъсне връзките си с най-близките си хора. Ахмед Юсеин обяви във Фейсбук, че напуска ДПС и обяви бившите си съпартийци за „шампиони по корупция“. Оказва се, че цялото семейство на Юсеин от дълги години живее в Турция. Депутати от ДПС се възмутиха от поведението му, припомняйки, че лично сегашният съпредседател Рушен Риза го е устроил на работа в партийната централа и дори му поверил един от ключовите ресори – контактите с изселническите организации. Неофициалната информация гласи, че и в новата формация на Местан Юсеин ще се занимава със същото. Очаквало се до края на седмицата да бъде обявено създаването на „турската“ партия.

„Ще следим внимателно ситуацията. Чухме анонса, че тази седмица щели да съобщят за новата си формация. Оставаме спокойни и уверени в безуспешната съдба на подобен проект“, коментира пред Епицентър.бг съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Източник:epicenter.bg

И ако това не е пряка намеса в вътрешната политика на друга държава какво е ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.