Травмиращи данни за лекарите у нас!

Травмиращи данни за лекарите у нас! Стефан Пройнов


Напоследък се показват шокиращи или на лекарски език травмиращи данни за здравеопазването и лекарите у нас !
След като стана ясно, че от всеки 600 дипломирани лекари у нас 500 напускат страната ни, а останалите 100 често не практикуват това за което са учили и не им се дава такава възможност сега излизат и данни за личните лекари !

За 12 години личните лекари намаляха с една пета като 4300 останаха общопрактикуващите през миналата година.
Тенденцията за редуциране на броя на личните лекари у нас остава стабилна. Последните данни на здравната каса сочат, че за 12 години общопрактикуващите у нас са намалели с 1000, или общо с около една пета. Към момента личните лекари у нас са 4300.
През 2005 г. те са били 5340.

Намалението спрямо миналата година е с 57 джипита – през 2016 г. договор с НЗОК са имали 4357 общопрактикуващи. Според националната здравна карта у нас са необходими 4852 лични лекари, … Истината е, че и там започва да се усеща недостиг на кадри ! Всички сме гледали филма „Доктор Куин Лечителката“ чиито роля изпълнява Джейн Сиймор!

Efekt 2

Личните лекари в България често се превръщат не само в лекари, а и психолози, приятели, съветници и хора за всичко ! Прекият контакт с хората ги превръща в повече от лекари като те познават живота и битът на всеки свой пациент, те и техните сестри са всичко за някой хора, те са най-близките същества особено по селата като там старите и болните, самотните и изоставените си имат често само личният лекар, те си нямат друг с когото да говорят или споделят своите болежки и трудности в живота !
Там по малките населени места и селата лекарят е всичко за хората, има стари и самотни хора, които всеки ден отиват пред кабинета да срещнат други като тях за да чуят една блага дума, да разменят рецепти, защото самотата ги убива, а душата ни търси сродни такива и те са там за да ги видят, че са още живи, че иначе самотата ги убива и всеки иска внимание, всеки търси съвет и топлина от селският доктор !
Това, че личните лекари намаляват и то прогресивно означава, че и селата все повече оскотяват хората, загубват и последната си надежда да срещнат най-дефицитното в страната – човещината !
И ако лекарската професия в последните години се превърна в търговска такава и се търгува с живот и смърт по малките населени места не е точно така !
Тук всички са бедни, всички са в недоимък и често хората имат нужда от човещина и блага дума господа политици, не им я отнемайте !
Защото освен, че има физически травми има и психически, и духовни такива затова и наричаме този огромен проблем „Травмиращи данни за лекарите у нас!”

Борисов 3 след като прокудихме младите да довършим и старите !

Време някой да изхвърли боклука !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.