Тревога! България вика Европа за отпор на границата с Турция

Тревога! България вика Европа за отпор на границата с Турция

Тревога!
Президентът Румен Радев поиска подкрепа от Австрия, Германия, Франция и Холандия за охраната на границата

Засилената безпардонност на турски официални и неофициални лица срещу суверенитета на България получи отговор чрез серия контрамерки на български институции. Президентът Румен Радев покани вчера следобед ръководителите на посолствата на Австрия, Германия, Франция и Холандия, за да поиска от техните държави засилена подкрепа за охраната на българо-турската граница, която е и външна граница на Европейския съюз.

Турция все по-често заплашва да се откаже от споразумението с ЕС от 18 март 2016 г. и да пусне към Европа по суша талази от мигранти, след като обтегна отношенията си с Германия, Холандия, Австрия и други държави.

“Бяха обсъдени актуални предизвикателства пред Европейския съюз от последните седмици”, съобщиха след срещата от “Дондуков” 2, но не дадоха повече подробности за разговорите. Държавният глава и посланиците са потвърдили позициите си, че солидарността е водещ принцип за гарантирането на сигурността на държавите членки, както и при охраната на външните граници на ЕС.

Efekt 2

“Имаме планове за справяне с подобен проблем, ако той възникне. В случай на необходимост има готовност да бъдат усилени формированията, които участват в охраната на външната граница – както специфичните полицейски сили, така и армейските”, коментира вчера вицепремиерът по сигурността и военен министър Стефан Янев, който заедно с Радев присъства на натовско учение в базата “Ново село”. Според него към момента няма напрежение на границата. “Ситуацията е близка до нормалната, която се наблюдава в последните месеци”, подчерта министърът на отбраната. По данни на МВР през януари са били задържани 220 нелегални мигранти на границата с Турция, което е с 82% намаление спрямо 2016 г.

Заради напрежението с Турция посланичката на България в Анкара Надежда Нейнски бе извикана “за консултации” в Министерството на външните работи и вероятно няма да се върне на поста си поне до приключването на изборите в България, в които турски представители открито се опитват да се месят. Дипломатически източник коментира пред “Сега”, че това е знак за решителността на държавата да пристъпи и към други действия, включително и да обяви за “персона нон грата” турския посланик Сюлейман Гьокче, който в нарушение на дипломатическия си статут си позволи да участва в предизборен клип на партия ДОСТ и по този начин се намеси в българския вътрешнополитически живот. Ако Гьокче, който бе предупреден на 7 март от МВнР за неприемливото си поведение, бъде изгонен, Анкара не ще може да отвърне реципрочно, защото българската посланичка няма да е там.

Преди два дни Върховният административен съд реши окончателно, че “ЦИК законно е спряла клипа на “Обединение ДОСТ” с посланика на Турция Сюлейман Гьокче”. Делото започна по жалба на Лютви Местан и Орхан Исмаилов срещу решение на ЦИК от 8 март. С него след сигнал на председателя на СЕМ Мария Стоянова ЦИК разпореди да спре излъчването на клипа с посланика във всички медии, включително и в интернет, заради нарушаване на добрите нрави.

В сряда вечерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи трета заплаха, че Анкара ще се откаже от споразумението с ЕС в частта му за спиране на мигрантите, опитващи се да влязат в Европа по земя. Преди него подобни заплахи отправиха президентът Реджеп Ердоган и министърът по европейските въпроси Йомер Челик.

Кметът на община Шехзаделер във вилаета Маниса (Югозападна Турция) Йомер Фарук Челик призова изселниците масово да гласуват на 26 март, за да станат турците в България по-мощни, турският език да стане официален и братската общност да заживее спокойно, предаде кореспондент на БГНЕС. Той прие делегация на регионалното дружество на балканските изселници с лидер Мустафа Кадер. “Целта ни е да достигнем 20% подкрепа, защото само така в България ще можем да ползваме спокойно турския език и да изповядваме религията си”, подчерта изселническият лидер. “В България нашият близък познат Лютви Местан е лидер на партия ДОСТ.

Той и хората му са в блестящи връзки с Република Турция, те работят изключително сериозно за правата на турците и мюсюлманите в България. От наша страна осигуряваме безплатни автобуси за избирателите до секциите. Тези избори в България са от огромно значение, имаме информация, че в цяла Турция се полагат усилия за тях”, заяви кметът Фарук Челик.

ПАРТИЙНО РАЗМЪРДВАНЕ

Няколко коалиции поискаха вчера ЦИК да не допуска гласуване за изборите в Турция. Част от тях се позоваха на друго решение на ЦИК. На 4 март по препоръка на външното министерство ЦИК взема решение да не се откриват секции в страни като Афганистан, Ирак, Либия и Сирия заради наличие на висок военен риск и заплаха за сигурността на гражданите, както и опасността от терористична атака. ЦИК прие секции да няма и в Етиопия, Северна Корея, Монголия, Пакистан, Индонезия, Афганистан заради малкия брой граждани там, както и заради извънредното положение в Етиопия. “Сега” попита МВнР защо същите препоръки не са отправени и за Турция и Франция, в които също има извънредно положение, а и заплахи от атентатите. От външното министерство отговориха, че не могат да дадат отговор до редакционното приключване на броя вчера.

Коалиция “Реформаторски блок – Глас Народен” призова президентът и служебният кабинет да преосмислят отварянето на секции в Турция заради опитите за намеса във вътрешните работи на страната.

“МВнР ясно да постави пред Анкара границите в отношенията между две страни в изборна ситуация, които категорично изключват намеса на посланици в процеса. Да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на организиран стимулиран вот на изборни туристи на територията на България”. Реформаторите допълват, че президентът и кабинетът трябва да предприемат незабавни действия по организиране на присъствието на европейски сили за сигурност по южната граница на ЕС.

Обединените патриоти също призоваха държавният глава Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков да изискат чрез МВнР отмяна на решението на ЦИК за разкриване на секции в Турция извън посолствата и консулствата. “Настояваме гласуването да се извършва само в българските посолства и консулства извън страната. Категорично сме против отварянето на допълнителни секции в Турция”, се казва в тяхна декларация.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова “колегите малко да се намали агресията, защото 26-и ще мине и след това ще се наложи да говорим за парламент, за решения, касаещи всеки българин”. “Виждате натиска от Турция върху европейски държави. Външният министър на Турция каза, че могат едностранно да прекратят споразумението за мигрантите. А това е на нашата граница. Холандия, Германия, Австрия са далече”, каза той пред агенция “Фокус”.

Напрежение

ДОСТ се оплака и от действия на полицията в Кърджали, която на 5 март конфискува 400 торбички с храни, украсени с логото на партията и с номера й за предстоящите избори. Местни партийни активисти подадоха жалба пред Окръжната прокуратура, според която продуктите – олио, брашно, боб, леща, халва и др. – щели да се подаряват на бедни и гладни хора след 26 март, но твърденията им се оказаха неверни, защото разследването установи, че са раздадени 200 торбички с храни, преди полицията да конфискува останалите.

По този начин възникна обосновано подозрение за купуване на гласове. Финансирането дошло от депутат в турския Меджлис според сайта 24rodopi.com. Срещу своеволията на ДОСТ се включи и КАТ, който спря от движение микробус в Кърджали, украсен с образа на Местан и снабден с високоговорител за улична агитация на турски език.

Автори :  СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ, / ПАНАЙОТ АНГАРЕВ

Източник: СЕГА.БГ

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.