Търся си работа. Ще работя, каквото мога!

„Ще си търся работа”, заяви Бойко Найденов,

бивш вече шеф на Националната следствена служба  (НСлС) и зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Тази седмица той ненадейно си подаде оставката и от двата поста като посочи лични мотиви за решението си.

На въпрос каква точно работа, известният юрист отговори: „Каквато намеря. Ще работя това, което мога.”

Efekt 2

В публичното пространство се появи информация, че Бойко Найденов напуска съдебната система заради внезапна проверка на работата на следствието, възложена от главния прокурор Сотир Цацаров. Констатациите на проверяващите са били смазващи: мнозинството от следователите въобще не ходят на работа, тъй като имали по 1-2 дела годишно. За сравнение – съдиите в Софийски районен съд работят върху 500-600 дела на година.

Изводът в доклада бил, че Националната следствена служба е излишна,

че трябва да се промени кардинално Наказателно-процесуалният кодекс или следователите да се премахнат от структурата на правораздавателните органи.

„Следователите нямат повече от 50-60 дела годишно.  Не съществува такъв доклад”, заяви пред BPost.bg Бойко Найденов.

При подаването на молбите за напускане от двата поста, Сотир Цацаров заяви, че ще награди Бойко Найденов с личен почетен знак I степен – златен.

Найденов е започнал кариерата си като военен следовател в Софийската военноокръжна прокуратура.

От 1992 г. е военен прокурор и минава през цялата стълбица на йерархията. Беше начело на Софийската градска прокуратура, а по-късно стана прокурор и във Върховната касационна прокуратура. Висшият съдебен съвет го избра за шеф на НСлС през 2007 г.

Малко преди Цацаров да заеме поста на главен прокурор имаше вот за ръководния пост на следствието и Найденов спечели нов петгодишен мандат.

Източник: bnews.bg

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.