Цветанов ни лук ял, ни лук мирисал

Цветанов ни лук ял, ни лук мирисал

Виновни за показните брутални полицейски арести и за издаването на присъди пред медиите са всички други, но не и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Това става ясно от негово интервю за телевизията БиАйТи. Изказванията на Цветанов и арестите по негово време станаха повод за седем осъдителни присъди срещу България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Данъкоплатците платиха 123 000 евро по тези дела.

Ето какво отговори Цветанов на въпрос защо арестите са били правени по възможно най-циничния и унизителен начин: “Допускали сме грешки. Може би не съм обръщал достатъчно внимание на пресцентъра за материала, който излиза в медийното пространство, защото това не е моя работа като министър. Те (пресцентърът-б.р.) все пак повече разбират от това как да бъде защитен интереса на всички, които са задържани, защото докато все пак няма осъдителни присъди, разбирате, че всеки един е невинен до доказване на противното…“

Efekt 2

Не пред пресцентъра на МВР, а пред медиите, Цветанов показа, че няма никакво намерение да спазва презумпцията за невиновност в случая с Тенчо Попов. На всеослушание той обясни, което доведе и до осъждане пред Страсбург, следното: “Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин“.

Тези му изказвания станаха причина за осъждане на България не само по делото на Тенчо Попов и съпругата му, а още по: делото и арестът на Алексей Петров, задържането на сочения за негова дясна ръка Антон Петров – Хамстера, срещу братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците, по две дела заради шумната полицейска акция “Медузите” във Варна и за изказванията на Цветанов по делото “Касоразбивачите”.

След като стана ясно, че Цветанов не желае да се извини, последва нов въпрос: “Ще ви се пречупи ли езика да се извините на Тенчо Попов?“

“Аз няма от какво да се извинявам. Аз, което съм направил е да работя за държавата. Това, което са направили колегите, те са имали необходимите факти, необходимите доказателства… Това, което мога да направя като извинение, е за думите, които каза Роман Василев (при ареста на Николай Цонев – б.р.), защото това беше непристойно и недопустимо. От тази гледна точка, за тези думи, които бяха каза от прокурора Роман Василев, който тогава беше наблюдаващ прокурор по това дело, аз се извинявам, защото е недопустимо да имаш подобно поведение“, каза Цветанов.

До тук от интервюто се разбра, че за всичко са виновни Роман Василев и пресцентъра на МВР. В последствие той посочи и други виновни за бруталните арести.

“Това (как са провеждани арестите) е планиране на групата по задържането. Планирането имаше за цел да бъдем по-добри, по-сериозни, да не се допускат грешки и т.н.“, каза Цветанов. По негово време имаше редица случаи на нахълтване на специалните полицейски части в домове на случайни хора.

“Обвиняваха ме в полицейщина. Повярвайте обаче, че ние винаги сме се водили винаги и само от обществения интерес и действително да има върховенство на закона, да има справедливост“, каза Цветанов.

Той напомни, че по негово време са били пресечени отвличанията, намалели са кражбите на коли, телефонните измами и смъртността по пътищата. Сега, обясни Цветанов, всички тези деяния отново се увеличават.

“Искате да кажете, че Бъчварова не става за вътрешен министър, нещо, с което съм напълно съгласен?“, попита журналистът от БиАйТи Сашо Диков

“Също т‘ва“, отговори Цветанов.

Помолен отново да коментира темата по-късно в кулоарите на парламента, председателят на вътрешната комисия все пак обобщи, че “единственото, за което съм укорим е ненавременните изказвания”.

“Това е било прибързано действие от моя страна”, уточни Цветанов, но отново не намери за необходимо да се извини, че стана причина за осъжадането на страната ни за общо 123 000 евро.
Източник: mediapool.bg/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.