Центъра за стратегически и международни изследвания на САЩ за България

Центъра за стратегически и международни изследвания на САЩ за България

„Икономическото присъствие на Русия в България е толкова силно, че „граничи с похищение на държавата“. Това е едно от заключенията в специален доклад, изготвен съвместно от Центъра за стратегически и международни изследвания, САЩ, и българския Център за изследване на демокрацията. „

Документът е със заглавие „Ръководството на Кремъл: Разбиране на руското влияние в Източна и Централна Европа“. Негови автори са Руслан Стефанов, Мартин Владимиров, Хедър Конли и Джеймс Мина, а проучването е продължило 16 месеца. Докладът е посветен не само на влиянието и политиката на Кремъл спрямо България, но и спрямо страни като Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия. Според анализа властите в Москва правят опити чрез политически и икономически средства да дискредитира западния либералнодемократичен модел и да подкопае трансатлантическите отношения.
„В някои страни руското влияние е толкова всепроникващо и ендемично, че е пречка за националната сигурност, както и за западната ориентация на страната и евроатлантическата стабилност.“
„Както и в случая със Словакия, за много българи проевропейската и проруската ориентация не са взаимноизключващи се, а са национална необходимост, която личи в политиките на държавата.“
Един от показателите за измерване на руското влияние е т.нар. „руски отпечатък“ в икономиката. Това е обемът на корпоративното присъствие, делът на преките инвестиции, двустранният търговски баланс, частната собственост и др. Според анализа ако въпросният отпечатък надхвърли 12% от БВП, то влиянието преминава в трудна за контролиране намеса в политиката.
В България за последите 15 г. нивото на руския отпечатък в икономиката не е падал под 16.9%, колкото е бил през 2005 г. Показателят се движи в рамките на 22-24%, а пикът му е през 2012 г. – 27.5%, става ясно от анализа. Това е и най-високият показател в сравнение с останалите изследвани държави.
Преките инвестиции от Русия са се увеличили почти 4 пъти от 2005 г. насам – от 0.8% от БВП в началото на периода до 4.4% през 2014 г. В доклада обаче веднага се прави уточнение, че има непубликувани други изчисления, според които преди 2 години делът на руските инвестиции е надхвърлил 11.2%.

Най-силно е руското влияние в енергийния сектор, следван от финансовия сектор, телекомуникациите, имотите и медиите, пише още в доклада. Чрез енергетиката обаче Москва има мощен инструмент за натиск по отношение на политически решения.
Това е повод за тревога и за бъдещата политическа ориентация на България, пишат авторите.

Efekt 2

В доклада се говори за мрежа на влияние, а по отношение на политиката вниманието и усилията на Москва са се преместили от традиционни към нови популярни партии, когато старите съюзници започнат да губят значение.
„За да поддържа руското икономическо господство и да избягва подробни проверки на бизнес делата си, Кремъл използва сложни и сенчести мрежи, обхващащи държавни служители и бизнес общността. Изискването на непрозрачност на транзакциите създаде порочен кръг на увеличено руско икономическо влияние и западане на българските стандарти за управление. Руската държава и частни интереси влияят върху посоката на управлението. Подобни практики се демонстрират в управлението на държавни компании, големите енергийни инфраструктурни проекти, раздаването на договори за обществени поръчки, одобряването на сливания и придобивания и възползването от „вратички“ в корпоративното управление, за да се блокират политически инициативи, противоречащи на руските бизнес и стратегически интереси“, пишат авторите на анализа.
Според документа все по-често проруски местни бизнесмени директно влизат в политиката и заемат важни позиции в държавните институции, за да прокарват проруски бизнес интереси и политики. С помощта на спонсорирани от Кремъл партии и други организации в подкрепа на конкретни руски политики проруските играчи успяват да влияят върху дебатите за националната политика в България и върху властта, така че Русия извлича полза, пише още в доклада. В него се говори за натиска, на който би било подложено българското правителство, ако по настояване на ЕС или НАТО трябва да се направи нещо, за което Москва смята, че е против интересите й.
По-рано през деня „Дойче веле“ съобщи за резолюция от документ на Комисията по външна политика на Европейския парламент, в която пише, че руското правителство води пропаганда с цел да разруши демократичните ценности в Европа, като целенасочено обработва отделни журналисти и политици. В публикацията има цитати от европейския документ, например:
„Руското правителство по агресивен начин използва широк спектър от различни средства: мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (като „Russia Today”), фалшиви новинарски агенции, социални медии, тролове в интернет. Целта е да се атакуват демократичните ценности, да се разцепи Европа, да се получи повече подкрепа в самата Русия и да се създаде впечатлението, че край източните граници на ЕС има провалени държави.”
„Няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума“, пише още в резолюцията, но конкретни страни-членки на ЕС не са изброени поименно.
С оглед на идеята в ЕС да бъде създадена работна група по стратегическата комуникация, която да се противопоставя на пропагандата, резолюцията на Европарламента настоява тази работна група дори да бъде повишена в ранг и да стане пълноценно звено в рамките на европейската дипломация, като съответно получи необходимите финансови средства и персонал, съобщава още „Дойче веле„..

Ние от Blife.eu питаме защо няма доклад за икономическото влияние на Турция у нас ?

И ако Руснаци купуват апартаменти по морето за да си почиват през отпуските си нима турските бизнесмени не купуват десетки хиляди декари земя!

Нима Бойко Борисов е пропуснал да бъде поканен на откриването на няколко десетки заводи в България при това във всеки един завод всичко е на турски – табелките на вратите, на канцелариите, етикетите на продукцията и това е причината всички, които работят в тези заводи да знаят турски език и цели региони се потурчват заради единствените заводи в региона и те са турски !

Турските заводи се управляват от хора от Турция командировани у нас, което означава, че те произнасят всички трудови заповеди на турски и персонала трябва да ги разбира и така стотици български семейства са принудени да учат турски език в БЪЛГАРИЯ за да могат да си отгледат децата !

Разград при обявени 235 позиции в бюрото по труда само за 3 от тях няма изискване задължителен говорим турски език !

Какво става в Търговище, какви става в Кърджали, какво става във всеки град където турски фирми отварят заводи?
За какво руско влияние става дума ?
Един тенденциозно направен доклад поръчан и платен от американското правителство изпълнен от соросоидни изпълнители какъв да е доклада освен годен само за хибридните войни на Америка срещу Русия !

Защо нашият център за анализи не покаже истината, че сме се превърнали в колония на Турция и Америка и всичко свързано с Русия бе нарочно унищожено на инат и напук?
Загубихме огромните руски пазари, затворени са всички консервени фабрики и от аграрна страна се превърнахме в страна, в която хората умират от глад, а някога хранехме добре своята държава и произвеждахме излишъци!
Излишъците изнасяхме и вкарвахме валута, а днес изнасяме децата си и внасяме мигранти !
Няма друго правителство, което да кани американски фирми да ни продават собствената ни вода било тя минерална или по мрежата на ВИК !

Отворете си очите хора, няма друг такъв народ, който да покани американците да дойдат да му оберат собствената асма и да му продадат собственото грозде !
За златото няма да говорим, няма да говорим !

Не РУСКА, А АМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯ СМЕ !

Благодарение на правителството на ГЕРБ дето се казва конграчулейшънс Бойко!
Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.