Циганите от Гърмен на протест искат оставката на кметицата Минка Капитанова!

Циганите от Гърмен на протест искат оставката на кметицата Минка Капитанова!

Жителите на циганския квартал “Кремиковци” в Гърмен организират днес мирен протест пред общината.

На него те ще поискат оставката на кмета Минка Капитанова.
Планирано е шествие от ромската махала, което ще стигне до площада пред общината, където е предвиден митинг. Протестът е провокиран от последната акция по събаряне на незаконните къщи в квартала. Жителите му определят като целенасочена и дискриминационна политика.
Около осемдесет човека, половината от които деца, останаха без дом след разрушаването на 11 къщи в квартала. От общо 135 постройки, 124 бяха обявени от ДНСК за незаконни.
Въпреки, че централната власт изиска от кмета на общината в спешен порядък да осигури места за временно настаняване на уязвимите семейства, до момента решение на проблема няма. Само две къщи бяха предоставени безвъзмездно от частни лица.
Ромите твърдят, че в общината има много други незаконни строежи, пред които местната власт си затваря очите. Затова освен оставката на кмета Минка Капитанова те ще поискат външна проверка в общината по отношение на незаконното строителство.
Вчера адвокат Даниела Михайлова, която заведе дело срещу България в ЕСПЧ, се срещна с председателя на общинския съвет в Гърмен Мурат Адем. На срещата станало ясно, че местните законодатели са дали правомощия на кмета да започне процедура по изготвяне на подробен устройствен план на ромския квартал, но до момента не е направена нито една стъпка в тази посока.
Източник: pik.bg

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Efekt 2