13 години от както си е кербало майката !

13 години от както си е кербало майката !


13 години от Черната Коледа в база ”Индия”
В Кербала няма място нито за сантименти, нито за излишни геройства. Който бе там, участва в една истинска война. И не може да не е такава, след като мирише на барут, стреля се, падат мини, взривяват се бомби. Кербало си беше майката. А след взрива на колата цистерана, тъпкана с еплозиви, в база ”Индия” в иракския град загинаха петима. Беше на Стефанов ден през 2003 г.

Загинаха капитан Георги Качорин, сержантите Антон Петров, Иван Инджов и картечарят редник Свилен Киров. Ден по-късно от раните си умира и старши-лейтенантът от специалните сили Николай Саръев.
Тежко ранени са 27 рейнджъри, общо 70 са пострадалите. Първоначалната версия е, че терористите-камикадзета, управлявали камиона-бомба са застреляни от българските снайперисти на 150 метра от лагера, въпреки това обаче колата бомба спира буквално в оградата на базата и се взривява.13 години

Десет години след смъртта на петима български военни в Ирак, министерството разсекрети доклада от проверката за атаката. От него става ясно, че българската база не е била добре подготвена и са допуснати много грешки. Убити са петима български военнослужещи, а 27 други са ранени.

Смущаващ е фактът, че състоянието на оборудването и загражданията са били инспектирани месец преди инцидента от комисия. Полското командване е оценило нивото на сигурността на българската база на 85 процента. Въпреки това са констатирани недостатъци, част от които са съществена предпоставка за трагичните събития.

Констатират се слабости в координирането на действията между щаба на полската бригада и българския пехотен батальон. Недостатъчния брой огради и заграждания за затваряне на постъпите към базата“, каза министър Найденов. Не са отчетени огневите възможности на оръжията. От Генералния щаб на българската армия са получени указания за допълнителни бетонни блокове и е направена заявка до командването на бригадата.

Efekt 2

Поради ограничени възможности за доставка са били поставени само телени заграждения и е бил устроен ров. Не са предвидени и позиции на гранатохвъргачките, като основно средство за унищожаване на приближаващи се към лагера транспортни средства. Може да бъде направена и констатацията, че това са пропуски и на българския командир“, допълва той. Въпреки това виновни не са открити.

Не се намира виновно поведение в никое длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност по случая. Данните от проверката са били предадени и на държавното обвинение, но и то не е посочило виновни за допускането на трагедията.

Няма виновни до ден днешен.
Източник: frognews.bg

Ние от Blife.eu изказваме от наше и от Ваше име нашите съболезнования на роднините и близките, на приятелите на загиналите в Кербала !
Никога не трябва да забравяме имената на нашите герои, вечен трябва да бъде споменът за тях !
Да кажем днес вечна им памет и дълбоко да се преклонил !
ПОКЛОН ! АМИН !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.