Blife: Истина или не, че синът на Крали Марко станал турски васал

Blife: Истина или не, че синът на Крали Марко станал турски васал Стефан Пройнов


Като син на прилепски деспот Крали Марко станал турски васал Легендите разказват, че бил закърмен със самодивско мляко

Познато ли ви е името Марко Мърнявчевич?
Познато ви е и то до болка – това е всъщност истинското име на известния Крали Марко. Всеки знае, че той е безстрашен герой, борил се срещу турците и защитил народа ни. Народната памет е съхранила образа му, като не рядко той е хиперболизиран и митологизиран. Смята се, че героят от българското народно творчество Крали Марко действително е съществувал и е живял през 14в. в Прилеп, днешна Македония (по онова време българска територия).
Разбира се, приказките и песните силно преувеличават неговите възможности, придавайки му свръхествествени сили, но явно народът силно е тачил този, който освобождава “три синджира роби”, за да създаде от историческата личност един епичен герой…
Според народната вяра Крали Марко получил огромната си сила, след като се погрижил за детето на една самодива и тя го закърмила с чудното си мляко.

В някои песни той моли вярната си посестрима-самодива да му помогне в критичен момент от битката, а в други я преследва, защото е убила верния му побратим. Но историческите факти говорят друго. Крали Марко не е нито пазителят на народа, познат от народните песни, нито е напълно ясно дали е от български произход. В науката битуват различни теории, като една от най-застъпените е, че той е сърбин и е син на прилепския деспот (крал) Вълкашин (съвладетел на т.нар. Душановото царство). През 1371 година Вълкашин заедно със своя брат деспота на Сярско Йоан Углеша, тръгват на поход срещу османските турци, като според тогавашните хронисти разполагат с 60 000 бойци, но са разбити в Битката при Черномен, където загиват и двамата.

След тяхната гибел, властта попада в ръцете на Марко Мърнявчевич, като център на владенията му е град Прилеп. Поради неспособността на войската му да воюва срещу османците, Крали Марко се принуждава да се обяви за турски васал и по този начин обрича народа си на сигурно иго.
За него се счита също, че взел участие в Косовската битка, при това на страната на Мурад I. Най-вероятно е убит в битката при Ровине между османските турци и влашкия войвода Мирчо Стари. Образът на Крали Марко е отличен пример как фолклора понякога представя исторически събития и личности в доста различна светлина от истинската.

Разбира се, ние сме далеч от мисълта, че това е неправилно или по някакъв начин срамно. Във времена, в които народът ни е страдал заради безчинствата на поробителя, българите са имали нужда от крепител, който “да бъде с тях” в трудните моменти. Именно заради това образът на сръбския деспот е превърнат в сакрален символ на българската храброст. Защо този крепител е бил точно Крали Марко, остава загадка за нас.

Efekt 2

Източник: Blitz.bg

Ние от Blife не знаем дали това е истина или не, но Крали Марко е герой в Българският фолклор, който е бил и вдъхновяваш образ, с който не едно поколение е живяло !
Дали това е истината или не ние не знаем, а може и да е поредното Соросоидно посегателство върху нашата история ! Всички знаем, че се подменят факти и исторически събития в Уикипедия, знаем за дезинформацията, която се пръска е огромна като посяга се на историческите факти за клането в Батак или че Васил Левски е бил престъпник, а на скоро се посегна и на Христо Ботев ! Най-страшното е, че българското общество някак си е пасивно и неглижира тези посегателства над най-святото ни – Историята ни и второ – къде са патриотичните организация и те се превърнаха в пасивни наблюдатели! Историците удобно и те мълчат, а хората знаят това, което четат и когато едно поколение си отива и не се интересува какво се възпитава в идните един ден децата ни няма да знаят истината !

Виждаме подмяната и неглижирането на Исторически Факти с други и в Учебниците на децата ни и пак мълчим ! Притъпено национално самосъзнание и апатия в нас ще доведат до липса на родолюбие в децата ни, в липса на национална гордост, в липса национална идентичност и дори в липса на Нация !
Отидете в Къкринското Ханче за да чуете историята днес за Васил Левски!
Ще останете силно изумени !Blife Стефан Иванов Пройнов
Отидете на Плевенската Панорама за да чуете за ОСМАНСКОТО ПРИСЪСТВИЕ и как за цялата епопея акцентите са за Руската генералска грешка в стратегията, за боят и за силата и честа на Осман паша !
И докато едни са леко възмутени един ден децата ни ще са възхитени не от подвигът на Руските генерали дали десетки хиляди жертви за освобождението на България, а от самоотверженият щурм на Осман паша – така са им разказали, това са чели, това ще знаят децата ни и докато всички, които критикуват говорят на езика на омразата според толерантните ни политици те говорят на езика на лъжата безнаказано, което е пагубно за нацията ни !

Но ако днес Васил Левски бе Жив би допълнил „Времето е в тях и ние сме във времето“!

А ние от Blife.eu бихме попитали защо позволяваме днешното време да подмени изминалите времена и нашата славна история?
Ако това не е предателство към паметта на предците ни и историческата памет на една нация то какво е?
Ние отказваме да бъдем съучастници в това национално предателство!

За Вас предаде Стефан Пройнов

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви! Напишете съобщение…

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.