Military History – за Баташкото клане !

Military History - за Баташкото клане !


Баташкото клане зае мястото в историята, което му е отредено и се появи на корицата на януарския брой на Military History!

Най-накрая Баташкото клане зае мястото в историята, което му е отредено и се появи на корицата на януарския брой на военното списание Military History със заглавието: Лицето на злото!?
На Баташкото клане изданието е отделило цели седем страници, а автор на статията е Ричард Селсър, преподавател по история в Weatherford College, който е написал и 10 книги.

„Модерната ера на геноцида започва в забравен край на Османската империя – не в Армения през 1915 г., както много хора считат, а в малкото българско градче през 1876 г.
Това събитие е клането на жителите на Батак, което е част от потушеното Априлско въстание срещу Османската империя потурчила България.

Днес то почти не се споменава никъде и е само абзац в историята.
Отоманските турци са били мюсюлмани, а техните български поданици – източноправославни християни.
Това което е започнало, като война за независимост, по-късно е прераснало в свещена война.
По време на въстанието, докато западният свят изразява гняв и остро осъжда случилото се, силите на султан Абдулазис избиват над 15 хил. българи…“, пише Селсър в статията си, цитиран от „ClubZ“.
Той подробно проследява събитията от 1876 г. в България с акцент върху ролята на американския журналист Джанюариус Макгахан.Баташкото клане
„Military History“ е издание на най-големия издател в света на исторически списания. Сред тях са още America’s Civil War, American History, Military History Quarterly и т. н.
Повече подробности може да прочетете на страниците на HistoryNet.com.
През 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква реши да обяви за светци жертвите на Баташкото клане през 1876 г.

Предложение за канонизиране на жертвите от Батак имаше и през 2007 година, но след проекта „Анти Батак“ на българката Мартина Балева и Улф Брунбауер, изследователи в Института за Източна Европа към университета в Берлин се обяви, че „Баташкото клане е мит и жертвите са преувеличени“.
Източник: spodeli.eu

Efekt 2

Ние от Blife.eu ще ви попитаме ще позволим ли най-кървавият момент от Българската история да бъде заличен ?
Ще позволим ли на евроатлантическата толерантност да умопомрачи действителните факти ?

Ще позволим ли да пренапишат историята ни свята с много кръв пролята?
Имало е робство, имало е геноцид, имало е зверски кланета и ако днес ги забравим нашите деца няма да знаят и утре всичко това ще се повтори както е тръгнало на там вървят нещата !
Защо позволяваме да се случи това ?

Ако правителството ни не защитава националната ни идентичност и официалната ни религия, ами ние хората защо не правим нищо по въпроса?
Къде е националната ни чест и достойнство, къде остана гордостта ни, къде останаха внуците на онези храбри Българи?Баташкото клане

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.