Панкратионът

Панкратионът tefan proynov


Панкратионът е спорт, произхождащ от Древна Гърция, въведен е в програмата на древните олимпийски игри през 648 г. пр.н.е.
Един малко известен факт достигнал до на е за състезател на име Аргихион
Аргихион печели състезание Панкратион в древните олимпийски игри по необичаен начин. Той е бил задушен от конкурента си, докато го бил заключих в схватка. Аргихион успял да счупи глезена на другия боец. Това, разбира се, кара другия да се предаде. Тогава съдиите установили, че Архихион е задушен. Въпреки това, трупът на Аргихион получил короната на победителя.

Дали е имало черно тото или това е бил един последен жест на съдиите към името и авторитета на Аргихион ние не знаем, но той е първият състезател, който получава посмъртна титла.

Панкратионът е комбинация между бокс и борба като в него е имало три правила – да не се бърка в очите, да не се хапят и да не се удрят в гениталните области, а всичко друго е било позволено и в днешните състезания по ММИ .
През древноста Панкратионът е бил много популярен и се е практикувал както на професионално ниво така и на аматьорско. Тежките травми и смъртните случай съпътствали всяко едно състезание – турнир, но и състезателите се ползвали с голямо обществен авторитет и уважение.

Именно заради това до наши дни са останали не малко скулптори и рисувани вази, които носят информация ,че Панкратионът е имал голямо обществено влияние. Имало е школи, в които от ранна юношеска възраст са постъпвали ученици. В Панкратионът не се използват оръжия и помощни средства, а само ръкопашен бой.
Автор: Стефан Пройнов – арт експерт по антично и древно изкуство. Аз самият тренирах борба на младини и знам колко тежки и изморителни бяха тренировките ни, но ние тренирахме в зала на тепих докато древните гърци са се били направо на твърдата настилка под изгарящото слънце.
Единственото, което са използвали е да се намажат със зехтин, който им помага да се измъкнат от някои заключващи захвати и от изгаряне на жаркото слънце.
В древният Рим и до наши дни също се практикуват борби, но вече не се наричат Панкратион.
Борбите са били широко разпространени и по времето на Османската империя.

Efekt 2

През 1999 г. в Гърция е основана Международната федерация по панкратион (на английски: World Pangration Athlima Federation, WRAF), чиято цел е да пропагандира и развива съвременен вариант на панкратиона. Правилата на съвременния спорт са модернизирани и се организират множество турнири (включително световни първенства). Състезанията се провеждат на борцов тепих, мата. Разрешени прийоми са хващане, хвърляне, душене и удари с юмруци и ритници (също с коляното) в тялото и бедрата.

Играчите са облечени в сини или бели дрехи. Защитно оборудване са тънки ръкавици (които позволяват захвати), кори за крака, предпазител за слабините и защитна гума за зъби. Жените могат да използват и защитен нагръдник. Мъжете се състезават в осем, а жените в шест категории според теглото. В днешно време панкратион е модерен и популярен боен спорт. В света има множество организации, които го развиват и популяризират.

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.