Планът за бежанците ще струва над 20 млн. лв. до края на годината

Амбициозният, но доста сложен за изпълнение правителствен план за справяне с имиграционната вълна към България ще струва на държавния бюджет над 20 млн. лева само в следващите два месеца. Това обяви в сряда в кулоарите на парламента премиерът Пламен Орешарски.

Планът бе представен от заместника му и вътрешен министър Цветлин Йовчев още в понеделник, но тогава той се въздържа да коментира финансови разчети, преди да има потвърждение от финансовия си колега Петър Чобанов. Орешарски също не бе особено конкретен, добавяйки единствено, че парите ще дойдат от „преструктуриране на разходи“.

„До края на тази година дейностите в плана ще се финансират чрез преструктуриране на разходите. Надявам се частично те да бъдат впоследствие покрити от европомощ, а за следващата година отсега работим за значително по-сериозно подпомагане от ЕК в сравнение с първоначално заявените намерения“, коментира още министър-председателят.

Efekt 2

По думите му планът, представен от Йовчев, не е съвсем нов, а е допълнение към действащия и в момента. Орешарски добави, че някои от мерките в него са в ход, но не уточни точно кои.

Основната идея на управляващите е да се отворят още няколко центрове от закрит тип за хора, чакащи отговор от Държавната агенция за бежанците (ДАБ), а семействата с майки и деца, които видимо търсят закрила, да бъдат настанявани в лагерите от открит тип. В тези случаи се предвижда ДАБ да издава решение за статут до 3 дни.

Целта на Йовчев е да се увеличи 3 пъти експулсирането на икономическите имигранти, влезли незаконно в страната ни, и успоредно с това да се намали 3 пъти нелегалният наплив на хора през границата ни.

Освен това правителството ще настоява за приемане на обща европейска политика по бежанския въпрос, както и за подписване на споразумение за реадмисия между ЕС и Турция (процедура, при която влезлите нелегално в Евросъюза хора се връщат в последната страна, в която са били преди това – бел. ред.).

Предвид сложните дипломатически отношения, от които зависят тези две искания на нашите управляващи, ако изобщо бъдат постигнати, това едва ли ще стане в рамките на шест месеца. Такъв е срокът, в който планът на Йовчев за справяне с бежанската криза трябва да бъде изпълнен.

„Атака“ и премиерът сближиха позициите си

По време на блицконтрола в парламента в сряда премиерът Орешарски успя да сближи позициите си с лидера на „Атака“ Волен Сидеров по отношение на държавната политика спрямо влизащите у нас нелегални имигранти.

Въпреки постоянните си призиви към политиците да не допускат ксенофобски изблици и прояви, тъй като „ще струват на България скъпо“, министър-председателят напълно се съгласи с мнението на националиста, че „нелегалните имигранти трябва да бъдат екстрадирани“.

„Нелегалните имигранти трябва да бъдат екстрадирани и това е от важните задачи в този план. Работим по отстраняване на няколко затруднения в тази насока. В следващите месеци ще ускорим и ще се опитаме в максимална степен да екстрадираме тези имигранти, които нямат да получат статут на бежанец“, увери Орешарски от парламентарната трибуна.

Сидеров обаче не се примири с това изявление и поиска още гаранции – че укрепването на границата ни с Турция ще бъде осигурено финансово в бюджета за следващата година.

„Основата на решението на бежанския проблем е да се екстрадират нелегалните имигранти и да се укрепи границата. Ако са необходими законодателни мерки, то ние сме готови да ги
обсъждаме и да ги приемем“, обърна се той със значително по-мек тон към премиера.

Орешарски пък заяви, че на първо време предстои завършването на строящата се от военните 30-километрова стена. Според първоначалните планове на правителството тя трябваше да е готова до февруари 2014 г.

„Взимаме съответните мерки за осигуряване на границата. Изграждаме преградни съоръжения в най-уязвимите зони. Надявам се съоръжението да бъде готово преди февруари“, каза премиерът, припомняйки, че „всички трябва да се съобразяваме, че нормативната ни база трябва да бъде в съответствие с международните договори, по които сме страна – не бива да обсъждаме текстове, които са в противоречие с тези наши ангажименти“.

Йовчев е „на ръба“ – очаква „всякакви добри идеи“

Час по-късно вицепремиерът Йовчев бе изслушан по същата тема във вътрешната комисия в парламента, където заяви, че „МВР е на ръба на възможностите си – изпитваме затруднения“, визирайки голямата натовареност на подчинените си.

„Ще се стараем да не преминем този ръб, така че да се справим с всички задачи. Дължим голяма благодарност на полицаите, които работят в тежки условия, в продължителен период от време са свръх натоварени“, каза още вътрешният министър пред депутатите.

По думите му „ние отделяме ресурс не само за засилване на наблюдението и охраната на държавната граница, а и по отношение на местата за настаняване“. Допълнителна пречка пред полицията бил фактът, че тя на практика непрекъснато е в спецоперация.

Преди това Йовчев заяви по време на блицконтрола в пленарната зала, че е готов да приеме от депутатите „всякакви добри идеи“ къде да бъдат настанявани бежанците. Така той отговори на депутата от „Атака“ Десислав Чуколов, които попита какво смята да отговори правителството на хората от село Телиш, които не желаят там да бъдат настанявани чужденци.

„Ако имате идея къде точно да ги настаним, сме готови да приеме всякакви добри идеи в тази насока“, отговори му с едно изречение Йовчев.

Преди това той обаче говори над 20 минути пред Народното събрание по плана на правителството за справяне с наплива на бежанци и нелегални имигранти към България. Йовчев повтори всички основни части от плана, който за първи път беше огласен в понеделник.

От изказването на Цветлин Йовчев стана ясно, че нелегалните имигранти на българска територия вече са над 9500 и са се увеличили с 650 души само за два дни.

По-рано през деня главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че единствено служителите на столичната полиция ще избегнат командироването на квотен принцип в района на границата ни с Турция. Планът е по границата да бъдат изпратени 1400 униформени, които да ограничат влизането на нелегални имигранти в България.

Пазителите на реда в София са привилегировани, „предвид усложнената обстановка в столицата“, уточни главсекът. По думите му вече се подготвят командировъчните на първата група полицаи, които ще поемат контрола на пограничния район.

Източник: mediapool.bg

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.