Стефан Пройнов: Дивото иманярство е в миналото!

Стефан Пройнов: Дивото иманярство е в миналото!


Стефан Пройнов: Днес посетих поредният апетитен историки-археологически обект и останах приятно изненадан. Няма копки нито табани, нито нови, нито стари и една къртичина нямаше дори разрита. Става дума за престолна Плиска.

Някога иманярите всяка вечер вадиха антики от нея и околностите и в Плиска излизаха основно монети от тип анонимки, солиди и милиаренсий, пръстени, кръстове, и апликации.

Това е основното, което намираше един иманяр, но на вечер по 10-15 кръста по 20 анонимки и някой друг печат като добавите и по някой друг солид на седмица и множество пръстени и коланни апликации се получавало приличен надник. Хиляди кръстове и монети останаха извън музейните сътрудници. В крайна сметка това се е намирало в първите 20-30 см., а в Плиска има голям културен слой на места по 3-4 метра. Разговарях с иманяри, които ми разказаха как седят нещата там и дори се похвалиха, че кучетата на охраната са ги познавали и вечер не са ги лаели дори.

Efekt 2

Отминали са тези времена още преди десетилетие вече няма копки, няма иманяри в Плиска и околностите и отдавна не са навестявани от иманяри, отдавна няма набези, Иманярството като хоби еволюира в металдетектинг и хората по-скоро се събират на събори да си мерят играчките в състезания.

Излетите са по-скоро с да се излезе сред природата, да се подиша чист въздух, да ги изпоти някоя друга капачка и това не е вече поминък, не може да се нахраниш с иманярство камо ли за семейство и дом да поддържаш! Стефан Пройнов: Аз съм експерт на антично и древно изкуство и смея да твърдя, че иманярството не съществува от много години.

От известно време говорим за промяна на закона и разговарям с много хора – разговарях и с бивши трафиканти и те ми казаха, че тази работа с антиките отдавна е умряла и не се занимават и от отдавна имало една вълна с мигрантите, но и тя отшумяла реално няма трафик на черният пазара, а черният пазар отдавна е замрял – големите играчи не са стъпвали в страната ни някои от години накратко почти няма черен пазар на антики, няма кой да купува, няма кой да продава, няма кой да изнася накратко този бизнес е приключен отдавна или поне не със същите темпове от преди 20 години когато над 380 000 човека се препитаваха с това и семейства храниха.

Според непотвърдена информация шепа хора се занимават, а те са захранват основно от археолози и музейни сътрудници и то най-вероятно тези, които най-роптаят срещу иманярството, защото си имат личните мотиви да го правят. В света има прости правила – когато има търсене на дадени стоки има и предлагане и така се движи колелото на парите, което наричаме икономика (сива или бяла тя от този закон не може да избяга). Сега искам да попитам прокуратурата защо тормозят обикновените хоби туристи и планинари с металдетектори хора събиращи се от хобито си да търсят самородно злато или да излязат да изкопаят някой друга капачка от бира и да оставят след себе си и те на свой ред по някоя капачка от изпитата бира от тях до лагерният им огън.

Няма иманяри, няма дилъри на антики, няма организирани престъпни групи, които да копаят могили и да атакуват нощем археологическите обекти, няма трафиканти, няма го това диво иманярство или просто един отдел за борба с опазването на културното ни наследство отчита дейност на гърба на обикновени хора, а досега няма арестуван нито един корумпиран археолог и антики, няма заловени и как да ги има – те са техните хора, а антиките излизат от страната ни през контролираните канали.

Трябва закон, който да спре всичко това, трябва закон строг, но справедлив закон като в чужбина, който да урежда тези неща.

Стефан Пройнов: Сигурен съм, че много хора ще ме подкрепят, сигурен съм и че много хора ще надигнат глас, защото не може да продължава това държавата да е санкционирана от Европейският съюз заради липса на закон и ясни правила свързани с опазването на културното ни наследство и с металдетектингът у нас. Дойде нещо ново и хората очакват нещо ново не още тормоз и репресия, а да практикуват хобитата си свободно. Има еволюция в съзнанието на тези хора, дайте им шанс и те ще докажат, че обичат родината си повече от вас дори!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.