Стефан Пройнов: Медал Кило-Мото разказва

Стефан Пройнов: Медал Кило-Мото разказва


Стефан Пройнов: Случвало се е монетите да ни разказват някакви стари истории днес обаче един медал ще ни разкаже една приказка – кървава приказка от наши дни за златото и нещастието, което носи.

Кило-Мото е регион в далечния североизточен ъгъл на Демократична република Конго (ДРК), където е открито злато в река Итури от правителствени изследователи през 1903 г. Мото е в провинция Haut-Uélé , а Кило в провинция Итури . Kilo Moto е полунепрекъснат пояс от зелени камъни в североизточната част на ДРК.

В северната част проектът Moto Goldmines има обща наета площ от 1841 квадратни километра (711 квадратни мили), като по-голямата част от дейността е съсредоточена върху площ от 35 квадратни километра (14 квадратни мили) около старата златна мина Durba. Възможно е да присъстват до 25,7 милиона унции злато. В центъра е района Зани-Кодо.

Efekt 2

На юг е находището Mongbwalu, концесия от 10 000 квадратни километра (3 900 квадратни мили) на север и изток от Bunia, която е собственост главно на AngloGold Ashanti с полудържавната Office des Mines de Kilo Moto (OKIMO) на ДРК, притежаваща 13,78% дял .

Мината Кило е открита през 1905 г., а мината Мото през 1911 г. Златото е добивано и чрез разбиване на речни чакъли. През 1919 г. правителството създава Régie Industrielle des Mines de Kilo-Moto , автономен орган. През 1926 г. Régie е преобразувана в търговска компания, Société des Mines d’Or de Kilo-Moto. Построени са водноелектрически централи за захранване на трошачните инсталации и до 1930 г. двете мини, но най-вече Кило, произвеждат почти 5000 килограма (11 000 фунта) годишно. През 50-те и 60-те години на миналия век белгийските чартърни компании извличат над 3 милиона унции от общо регистрираните 11 милиона унции злато от твърди скални мини в пояса на Кило-Мото.

Добивът включваше смес от наноси и плитки оксидни ями. Има и подземни промишлени мини близо до Mongbwalu , а именно Adidi , Senzere и Makala. Демократична република Конго става независима през 1960 г. и компанията е национализирана без компенсация през 1967 г. Демократична република Конго – Конго (Киншаса), е държава в Централна Африка.

В периода от 1971 до 1997 г. се нарича Заир, а през колониалния ѝ период се е наричала Белгийско Конго. ДРК е втората по територия държава на континента и 12-ата в света. Има население от над 75 милиона души, което ѝ отрежда 19-о място в света по населеност и 4-то в Африка, като я прави най-многолюдната франкофонска страна. Жителите на ДР Конго имат едни от най-ниските доходи в света, а БВП на глава от населението е най-ниският.

Въпреки това страната е най-богатата в света от гледна точка на природни ресурси – нейните неразработени запаси от полезни изкопаеми, минерали и метали се изчисляват на $24 трилиона, което почти се равнява на националния брутен вътрешен продукт на САЩ и Европейския съюз, взети заедно. ДР Конго притежава 50% от всички горски масиви на континента, а хидроенергийният ѝ потенциал е достатъчен да захрани с електричество цяла Африка.

Демократична република Конго е сред най-големите по територия страни в света с обща площ от 2 344 858 km² – около 1/4 от територията на САЩ или териториите на Испания, Германия, Франция, Швеция и Норвегия взети заедно. Общата дължина на държавните ѝ граници възлиза на 10 730 km. Страната е богати запаси от мед, злато, сребро, диаманти, нефт, кобалт, манган, цинк, калай, кадмий, уран и въглища. На територията на тази държава се намират 80% от всички запаси на кобалт в света, който намира широко приложение в електрониката, магнитните технологии и реактивните двигатели.

Миньор показва парченца волфрамит. Добивният сектор в страната е на ниско технологично ниво и извличането на минералите се осъществява без машини.

Почти отсъстващата инфраструктура, високата неграмотност (32,8%), корупцията, несигурната законова рамка, нестихващото насилие са причина БВП на глава от населението да е най-нисък в света – едва $300, а износът да се равнява на $6,1 млрд. въпреки огромните залежи на природни богатства.

Стефан Пройнов: Забележете правителството на ДР Конго получава близо $2 млрд. годишни помощи от по-богатите членки на ЕС може би и те са в чакалнята за приемана в ЕС?

Стефан Пройнов: Казвал съм много пъти, че там където има злато хората живеят в бедност, а там където има петрол хората живеят във войни като ДН Конго има и много петрол и над 5 милиона избити във вътрешни войни.

Стефан Пройнов: Траките са добивали огромни количества злато и са били най-богатият народ, но траките са били и най-свободолюбивият народ затова и трудно са се подавали на поробването на Рим. Когато е имало Буря и светкавици траките са палили стрела и са я изстрелвали към небесата да покажат, че не се боят от боговете днес обаче ние техните наследници не смеем да споделим един пост във Фейсбук или една статия, която да не обиди нашите колонизатори.

Ако траките са имали бунтове и не са се предавали то ние днес колкото и злато и колкото и плодородна земя богата на природни ресурси да са ни завещали не смеем да не обидим началниците от Брюксел и световните господари напротив каним ги да ИНВЕСТИРАТ.

Кой продаде страната ни?

Стефан Пройнов: Дали някой ден няма да раздадат такива медали за изнесените тонове злато от България на нашите политици какво мислите? Споделете тази публикация и напишете в коментарите на Кой Български политици трябва да дадат такъв медал като този от Кило-Мото?

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.