Ахмед Доган е лежал в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници

От 18-те основатели на ДПС, лежали в затвора, в партията е само Ахмед Доган

На девети април тази година се навършват 29 години от извършването на атентата на гара Буново, при който умират деца и седем жени. На тази дата през далечната 1985 година във вагона, където се возят майки с деца във влака от Бургас за София избухва бомба, която убива седем души. На същия ден избухва още една бомба в сливенска сладкарница, където загиват няколко деца.

Зад този терористичен акт стои „Турското национално-освободително движение”, а няколко месеца след атентата Ахмед Доган е обявен за официален идеолог на това движение. Същият е арестуван през 1987 година като „създател на противодържавна организация”, а след това две години лежи в затвора в Пазарджик в килия за смъртници. През символичната и така значима в историята ни 1989 година Ахмед Доган е осъден за десет години затвор, но малко след падането на комунизма получава амнистия и е освободен по-късно същата година.

Доган е агент на Държавната сигурност от 1974 година, а през 1992 година служител на комунистическото тогава разузнаване открито заявява, че той е бил преднамерено внедрен в организацията, а след това и осъден, за да бъде “героизиран” с оглед на неговото бъдещо прехвърляне в разузнавателната работа на съседката ни, Турция.

Efekt 2

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.