Гутереш – новият шеф на ООН

Гутереш - новият шеф на ООН
Гутереш – новият шеф на ООН

Гутереш – новият шеф на ООН

Гутереш бе избран от 13 страни от Съвета за сигурност подкрепиха експремиера на Португалия

Португалецът Антониу Гутереш е новият генерален секретар на ООН, стана ясно преди малко.

Той победи 8 съперници, сред които две българки – Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.
За бившия премиер на Португалия гласуваха 13 от общо 15 постоянни представители на страните членки на Съвета за сигурност. Само две бюлетини са били “без мнение”.
Процедурата

Явното гласуване се извършва с два вида бюлетини.
Право на вето в ООН имат единствено петте постоянни членки на Съвета за сигурност. Това са САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. те получават червени бюлетини. Другите бюлетини са за непостоянните членки, които са 10 на брой и влизат в Съвета на ротационен принцип.

Efekt 2

И на двата вида бюлетини са дадени три варианта – “окуражаващ”, “обезкуражаващ” и “без мнение”.
За да бъде избран новият генерален секретар на ООН, той трябва да е събрал най-малко девет гласа в своя полза и срещу него да няма наложено нито едно вето. Въздържането от страна на постоянна членка не е проблем за кандидата.

Как се представи досега Ирина Бокова

До този момент представителите на страните членки на Съвета за сигурност проведоха пет тайни гласувания. Кандидатите получават един от следните три вида гласове – “окуражаващ”, “обезкуражаващ” и “без мнение”. Не се огласява обаче кой как е гласувал.

Ирина Бокова бе единственият български кандидат на тези гласувания. Тя се класира два пъти трета и два пъти пета, а при последния таен вот бе шеста. При това при най-слабото си представяне тя бе изпреварена от друга жена – аржентинката Сусана Малкора.

Първи и при петте тайни вота неизменно бе португалецът Антониу Гутереш – бивш премиер на страната си, а доскоро – върховен комисар на ООН за бежанците.

Заради представянето на Бокова под очакванията правителството на Бойко Борисов реши да оттегли нейната кандидатура и да я замени с тази на евроксомисарката Кристалина Георгиева. Оказа се обаче, че механизъм за оттегляне няма. Самата Бокова не пожела да се откаже от надпреварата. И по тази причина днес България се яви с две кандидатки за поста генерален секретар на ООН.
Източник:clubz.bg

Ние от Blife.eu искаме да Ви попитаме какво е Вашето мнение;

Одобрявате ли постъпката на Бойко Методиев Борисов ?

Според Вас тази постъпка бе в услуга или в противовес на интересите на България?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.