Добрите и лошите страни на любимото ни кафе

кафе

Не всеки може да се откаже от любимото си кафе, а и има пороци, които просто не можем да контролираме. Така например до преди десетина година именно отказването от тази вкусна и ароматна напитка беше на мода, докато днес това вече е въпрос на лично мнение, защото кафето има, както лоши, така и добри страни.

Положителни страни на кафето

Първо държим да отбележим, че не само кофеина, който се съдържа в тази напитка играе важна роля за положителните страни на кафето, но и други неутрални съставки. Така например в него се съдържа гранулоцитен колонии или вещество, което предпазва нашия мозък от деменция и други дегенеративни заболявания, като например Алцхаймер, Паркинсон и т.н.

Efekt 2

Освен това, последните изследвания доказват, че любителите на тази напитка страдат много по-рядко от диабет и инсулин. Това беше съобщено наскоро, като в изследването са взели участие повече от 35 000 жени.

Друга полза от кафето е това, че той е един вид защита срещу депресивните състояния или пък лошото настроение свързано с лошото време. Според други изследвания, ако пием по 1-2 чаши кафе на ден, тогава вероятността да се предпазим от социално значими заболявания нараства тройно.

Не бива да забравяме и че, кофеиновите зърна са много добър антиоксидант, но за тази цел вие ще трябва да пиете вашето кафе без мляко и подсладители. Освен това, учените препоръчват да избягвате консумирането на ароматизирани видове кафе. Лошата новина е, че трябва напълно да забравите за цигарите, защото според мнозина учени именно тези продукти са виновни за влошеното здравословно състояние при много хора, а не самото консумиране на кафе.

Отрицателни страни на кафето

Консумирането на кафе се превръща в зависимост, като именно това е най-лошата страна на кафето. То е един вид като наркотик, към който организма ни се пристрастява. Ако сте любители на безкофеиново кафе, тогава е добре да запомните, че то също е вредно, макар и в по-малка степен. При покупката на кафе е важно да обърнете внимание, по каква технология е направено безкофеиново кафе, като за предпочитане е с вода или пък с пара.

Друг минус на кафето е това, че то може да предизвика остри заболявания на пикочния мехур или на бъбреците, тъй като тази напитка способства за повишеното отделянето на вода, тоест диурезата. Ако обичате да пиете повечеко кафе, тогава не забравяйте да пиете достатъчно количество вода на ден.

Най-сериозната негативна страна от приемането на кафе е това, че то засяга много силно функцията на надбъбречните жлези. При консумирането на тези напитки се стимулира произвеждането на адреналин, това е така наречения ефект  „бий се или бягай” , тоест човек става по-раздразнителен и прекалено агресивен. За това допринася и подтисната секреция на хормона серотонин, тоест който влияе за успокояването ни в следствие на негативни емоции.

Ако сте любители на кафето, тогава не забравяйте, че не бива да прекалявате. Както е казано, всичко в умерени количества не е вредно, тоест важното е да не прекалявате и да пиете по максимум две чаши кафе на ден и висококачествено.

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

от administrator