Ердоган изнудва ЕС

Ердоган изнудва ЕС

Ердоган: Можем да натоварим бежанците за България
Турският президент предупреждава, че представлява 80 милиона души и към него трябва да се отнасят със съответното уважение

„Можем във всеки един момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси“. Това е заявил турският президент Реджеп Ердоган на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президента на Европейския съвет Доналд Туск.
Според гръцкия сайт euro2day.gr разговорът се е състоял на 16 ноември 2015 г., по време на срещата на върха на Г20 в Анталия.
От стенограмата става ясно, че първоначално Ердоган поздравява Туск и Юнкер за срещата на върха от 5 октомври.
Те му отвръщат с благодарности за организацията на форума в Анталия, като Юнкер подчертава добрия прогрес в преговорите с Турция, но посочва, че всичко – миграцията, присъединяването, визите – трябва да бъде разглеждано в пакет.
Следват разяснения, че Европейският съюз предлага на Турция 3 млрд. евро за две години, а турският премиер Ахмет Давутоглу настоява за 3 млрд. евро на година.
Ердоган пита дали предложението е за 3 или 6 млрд. евро. Когато Юнкер потвърждава, че сумата е 3 млрд. евро, турският президент отговаря, че Турция въобще не се нуждае от парите на ЕС.
„Можем във всеки един момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси“, заявява Ердоган.
„Ако кажете, че става дума за 3 млрд. евро за две години, въобще нямаме какво да обсъждаме. Гърция получи повече от 400 млрд. евро по време на кризата с еврозоната. Ние трябва да инвестираме част от тези пари в зона за сигурност в Сирия, което би решило всички проблеми с бежанците“, допълва турският президент.

Efekt 2

r-651-488-1

Юнкер отговаря, че в Европейската комисия не е постъпвало официално искане от страна на Турция за пари и подчертава, че след като Турция е похарчила 8 млрд. евро за четири години, то… Тук Ердоган го прекъсва и казва, че тези пари са похарчени само за бежанските лагери.

В разговора Доналд Туск отбелязва трудната ситуация, в която се намира ЕС в момента.

Той предупреждава, че някои страни искат да затворят границите си, особено след атентатите в Париж от 13 ноември.

Туск добавя, че скоро няма да има единна позиция в ЕС за политиката към бежанците и емигрантите.

След това Ердоган задава реторичния въпрос: „И ако нямате сделка, какво ще правите с бежанците? Ще ги убивате ли?“

Той заплашва, че ЕС ще се сблъска с още смъртни случаи по бреговете на Турция, като броят на удавилите се бежанци може да достигне 10 или 15 хиляди.

Юнкер отговаря, че Европейската комисия има 500 млн. евро на разположение и ще трябва да пита финансовите министри за останалите средства.

„Когато става въпрос за пари, Доналд и аз не можем да продължаваме да променяме сумите, нуждаем се от яснота”, заявява Туск.

Ердоган се съгласява, но предупреждава, че представлява 80 милиона души и към него трябва да се отнасят със съответното уважение.

В отговор Туск подчертава, че преговорите трябва да са прагматични и че само Германия е похарчила 6 млрд. евро за бежанците, а целият ЕС е дал 50 млрд. евро.

После канят към тях да се присъедини зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за върховенството на закона и спазването на човешките права.

Както е договорено в Анталия между Туск, Ердоган и Юнкер, на 29 ноември Турция получи обещание за 3 млрд. евро за 2 години, премахване на визите за ЕС и подновяване на преговорите за присъединяване.

източник: vesti.bg
Ние от Blife.eu питаме дали тази новина не се пуска умишлено чак сега по Българските медии като Българското правителство и ДПС трябва да се съобразяват с Турция и ДОСТ- новата партия на Местан ?
Преди няколко дни тази медия, която е една от най-големите в страната, пусна видео на турски език !
И за кого работят медиите за Турция или за България, ако е поредната манипулация целяща да влее респект в опозицията ?
Вижте видеото :ТУК
Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.