Когато цифрите говорят и бойковистите мълчат

Когато цифрите говорят и бойковистите мълчат

Вижте малките факти и големите цифри

АЕЦ “Белене” + КТБ + “Южен поток” = 750 км магистрали
The loser takes it all. Или как народът винаги плаща сметката
АЕЦ „Белене”. Корпоративна търговска банка, „Южен поток”. Недомислени проекти, измамни схеми, заспали регулатори, корупция.

Милиарди левове бяха похарчени за политико-икономически игрички в последното десетилетие. За страна, в която милион и половина души живеят под прага на бедността, това са си направо „Игри на глада”.

Голям шлем не видяхме, а само Голяма сметка. Елитът вече замазва очите, че това нямало да струва нищо на народа. Измислици-премислици – накрая винаги плаща данъкоплатецът. The loser takes it all. Каквото и ще да говорят.
Ето финансовият отчет на големите проекти:

Efekt 2

За „Южен поток”, 2010-2014 г.

223 235 000 лв. – общата сума, която Българският енергиен холдинг внася през годините в капитала на „Южен поток България”. Това е съвместното българо-руско дружество, създадено за изграждане на едноименния газопровод, в което по 50% от акциите се държат от БЕХ и „Газпром”.

Към 31 декември 2015 г. наличните пари на българската страна в компанията са 193 млн. лв., но се топят бързо, нищо че проектът е замразен. По 3,3 млн. лв. е годишният разход за възнаграждения през 2014 и 2015 г.

За КТБ, 2014-2016 г.

1 722 440 000 лв. – максималната сума на заема на държавата към Фонда за гарантиране на влоговете в банката. В края на 2014 г. правителството одобри предоставянето му за изплащане на гарантираните депозити в КТБ след фалита на банката. От март 2016 г. сумата намалява, тъй като фондът погасява задълженията си и по последни данни е 1,693 млрд. лв.

За площадката на „Белене”, 2005-2015 г.

1 305 945 000 лв. – това са направените разходи до момента за изграждане на площадката на АЕЦ „Белене”. Обобщените данни съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на 2 септември 2016 г. по време на парламентарния контрол.

За ядрената мощност на АЕЦ „Белене”, 2008 -2016 г.

1 230 134 135 лв. – това е левовата равностойност на сумата, която НЕК ще трябва да плати на руснаците. Тази седмица правителството прие законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на Националната електрическа компания. Причината – Международният арбитражен съд осъди НЕК да плати на руската „Атомстройекспорт” по договор за изграждане на ядрена централа в Белене. Към 19 септември т.г. сумата заедно с лихвите е 628 957 596 евро.

4 481 754 135 лв. – общата сума за двата енергийни проекта и фалиралата КТБ.

За най-бедната държава в Европейския съюз това е много. Да, голяма част от парите за „Южен поток” ще се върнат обратно (или поне се надяваме). Да, заемът за КТБ също ще бъде погасен, макар и след много години. Да, съвсем скоро ще си имаме нова ядрена мощност, въпреки че енергийната ни система не изпитва нужда.
Гигантската безмислено похарчена сума в последните десетина години можеше да се насочи за инвестиции или просто да се върне обратно на хората. Четири милиарда и половина щяха да стигнат за:

-строителство на 747 километра магистрали (при средна цена от 6 млн. лв./км). Парите са достатъчни за оставащите 250 км от „Хемус”, за най-тежкия участък от „Струма” през Кресненското дефиле (62 км) и за изграждането на цялата магистрала „Черно море” (95 км);

-саниране на 460 000 двустайни жилища с площ 65 кв. метра (при средна цена на строително-ремонтните дейности от 150 лв./кв. м).

-2055 лв. коледна добавка за всички 2,181 млн. пенсионери.

Изчисленията и сравненията по-горе нямат за цел да насаждат нихилизъм и неуважение към българските институции. Но е очевидно, че държавата не се справя добре с управлението на народната пара. Мъдрите са го казали „три пъти мери-веднъж режи”.
Източник:clubz.bg
Ние от Blife.eu ще добавим, че тези пари ще ги плащат нашите деца и не защото Бойко и Хунтата са откраднали, а защото сме бездействали, защото сме позволили това да се случи !

Това ни превръща в съучастници и все пак „не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава“ !
Луди или не когато цифрите говорят и бойковистите мълчат !

Вбесете се, това е истината !Време е да изхвърлим боклука

Време е да изхвърлим боклука от властта!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.