Край със свободата на словото

Край със свободата на словото


ЕП предлага собствениците на медии да не участват в обществени поръчки
Над половината от случаите на тормоз над журналисти са от държавни служители

Европейският парламент ще обсъди утре доклад за свободата на медиите в ЕС, в който се предлага да се забрани или поне да стане напълно прозрачно участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медийно дружество.
Предлага се също държавите в ЕС да се задължат да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии. Осъдените или признатите за виновни в извършване на каквото и да било престъпление не следва да бъдат собственици на медии, се допълва в доклада.
ЕП призовава държавите да приемат и приложат правила за собствеността на медиите, така че да се избегне съсредоточаване на собственост, непряката собственост и собствеността, обхващаща различни медии, както и да се осигурят прозрачността, оповестяването и лесният достъп за гражданите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и управлението им. Подчертава се необходимостта от ограничения за обществените служители да бъдат собственици на медии.

В доклада се отчита, че правото да информираш и да бъдеш информиран е част от основните демократични ценности на ЕС.
Свободата, разнообразието и независимостта на медиите са в основата на правото на свобода на изразяване на мнение. Медиите изпълняват съществена роля в демократичното общество чрез дейността си на обществен пазител, като помагат за информирането и овластяването на гражданите, като разширяват тяхното разбиране за политическата и обществената среда.
Разпространението на фалшиви новини в социалните медии и търсачките накърни значително доверието в традиционните медии, се отчита в документа.
ЕП отбелязва, че обществените власти имат задължението да се въздържат от прилагане на ограничения върху свободата на изразяване на мнение и да приемат закони за развитието на свободни, независими и разнообразни медии. Те имат също задължението да защитават независимостта и безпристрастността на обществените медии, които работят в служба на демократичните общества, а не като обслужват интересите на действащите правителства.

Efekt 2

Журналистите се сблъскват с насилие, заплахи, тормоз или обществено порицание главно заради своите разследвания в защита на обществения интерес срещу злоупотребата с власт, корупцията, нарушенията на правата на човека или незаконните действия. Според Съвета на Европа над половината от случаите на тормоз срещу работещите в медиите са дело на представители на държавата, пише в доклада.
Отправен е призив Европейската комисия да възприема опитите на правителствата за нарушаване на свободата на медиите като сериозна и трайна злоупотреба с власт и като действия срещу основни ценности на ЕС. Държавите в ЕС са призовани да вземат мерки, включително като предоставят подходящо бюджетно финансиране, за осигуряване и насърчаване на разнообразна, независима и свободна медийна среда, в служба на демократичното общество, включително независимост и устойчивост на обществените медии. Осъждат се опитите на правителствата да заглушат критичните медии и да унищожат свободата и разнообразието на медиите, включително чрез по-изтънчени похвати, като изкупуване от представители на правителства и техни приближени на търговски медии и принуждаване на обществените медии да обслужват интересите на малки групи.

Отбелязва се, че при изготвянето на доклада са взети предвид резултатите от класацията “Световен показател за свобода на печата” на организацията “Репортери без граници”. Допълва се, че днес гугъл и фейсбук държат 85 на сто от целия ръст на пазара на цифрова реклама, “което застрашава бъдещето на традиционните, финансирани от реклами, медийни дружества, например търговските телевизии, вестници и списания”. Отправен е призив държавите в ЕС да включат медийната и информационната грамотност в националните образователни програми, пише БТА.
Източник: clubz.bg
Край със свободата на словото!
Да те извадят от анонимност за да те спасят от този, който иска да те смаже ! Да те контролират като те ти плащат вместо друг!

Да ограничат онова преминаване на свободата на думите и стоките на собствениците на медии !
Да декларират имуществото си за да могат да ти го запорират или вземат след като те осъдят, защото си разследвал или изтипосал някой обвит във власт ! Свобода на словото или новата диктатура чисто по Европейски !

След идването на ГЕРБ България от 35 място по свобода на словото е на 106 място в света !
И на последно в Европа, а сега искат от Европа още промени, но на кого са нужни тези промени – на медиите или на политиците?
На кого пречат фалшивите новини – на политиците или на хората ?

Тези обществени поръчки досега хранеха ВАСАЛНИТЕ медии, а сега и тях искат да съсипят ! Свободните медии не са финансирани като те не се издържат от свободният рекламен пазар, а там нещата стават с посредник и рекламодателят като не се свързва с медията и така няма пряк контрол или договорки !
Тук на това място са така наречените афилейтни компании !
Посредници, който печелят от рекламата на свободната медия като печели от рейтингът си на такава, а хората решават на кого и кога да се доверят !

Единственият критерии е да казваш истината, а истината може да бъде само една като другото е гледна точка, която не устройва управляващата хунта ! Остана да си направят едно министерство на „ИСТИНАТА“ и само техните опорни точки, само тяхната гледна точка да се отразява!

Това не е свобода на словото, а Диктатура и контролирана среда, в която медиите ще трябва да преклонят глава !
Ценностите на тази Европейска Демокрация са различни от общо познатите свободи било то и на словото!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.