Кризите – задължителна част от нашия живот

живот

Забелязвали ли сте, че когато стане дума за криза, човешката психика веднага се настройва негативно за това емоционално състояние, през което минава всеки рано или късно. Днес дори се смята, че някои от тези критични моменти са заложени на генетично ниво, така че днес ще разгледаме тези състояния на човешката душа като нещо задължително, през което преминава всеки един човек през своя съзнателен живот.

Психолозите са определили не само кога и защо настъпват те, но по какъв начин променят човешката психика. 

Първата кризи, през която преминава всеки е на възраст между 10-12 години. Тогава детето започва да пораства, да разширява интересите си, кръгозора, учи се на самостоятелни стъпки и формира мнението си.

Втората криза настъпва на възраст около 16-20 години. Тогава младият човек преминава на един различен етап от нашия живот си, като именно тези внезапни промени могат да предизвикат криза на тази възраст. Именно тогава човек се сблъсква лице в лице с първите си отговорности и как да се справя с тях – избор на професията ни, работа, обучение, а често брак и деца. Родителите ни вече не са нашата опора, а ние трябва да се учим да се справяме с всичко сами.

Efekt 2

Третата криза настъпва на около 30 годишна възраст. Бийната и цветна младост е вече зад гърба ни, всеки е улегнал и е преминал през този етап от нашия живот. Тогава ние започваме да гледаме много по-трезво на нещата от живота, стремейки се да постигнем стабилност и спокойствие. Много от хората започват именно на тази възраст да правят кариера, докато при другите се случва точно обратното – започват да търсят, какъв е смисъла на целия живот и се отдават изцяло на своето семейство.

Четвъртата криза идва на около 45 годишна възраст. Тогава ние започваме да осъзнаваме, че старостта идва и започва да чука на вратата ни. Това от своя страна плаши много хора, като в следствие на това започваме да губят теглото си, но изпадаме в меланхолични състояния на душата. Именно на тази възраст започват най-силно да се появяват бръчките и времето да оставя своя траен белег на тялото ни, като за много жени този период е един от най-страшните кризи в нашия живот.

Петата криза настъпва на около 65-70 години. Обикновено тогава човек излиза на пенсия, като най-често хората на тази възраст не знаят, с какво са се заемат. Болестите започват все по-силно да се обаждат, много от старите ни приятели вече не са живи, децата са големи и всеки е поел по своя път. Именно на тази възраст човек внезапно разбира, че и неговия живот е към своя край и вече той не е центъра на вниманието. Чувствата са отдавна изгубени, изместени от депресията и загубата на интерес към живота.

Доказано е, че всяка криза води до промяна на мисленето, мирогледа и нагласата ни към живота. Ако обаче вие се научите да възприемате живота си като диаграма, на която един ден сте долу, а утре горе, тогава ще ви е много по-лесно да се справите с тези кризи и задължителни етапи от нашия живот. Обичайте себе си и живота!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

от administrator

One comment

  1. A very nice niche blog, and a good design there sparks Simplicity yet complex algorithm of the internet. Thank You.