Най-редките монети на Княз Александър Батенберг

Най-редките монети на Княз Александър Батенберг

Прилики и разлики в най-редките монети и медали на Княз Александър Батенберг Монетата „Сантим” на Княз Александър Батенберг – първият Български владетел след Oсвобождението ни. Макар и Немски аристократ той е избран от Великото Народното събрание през 1879г.

Медалът на Александър I Български е идентичен с реверса- обратната страна на монетата от „10 Сантима”. По това време проектът е силно повлиян от външни фактори и макар на монетата надписите да са на кирилица има и надпис “essai“ изписан на латиница, което удостоверява, че експонатът е пробно изделие, но и самата монета е пряка транскрипция на френската дума за стотинка. Ето тук се усеща франкофилското влияние у нас.

В този проект обаче има много силно изявена и гражданска квота освен, че в комисията участват служители и експерти в новосъздадената БНБ в дискусията участват и много общественици и политици като Петко Каравелов, Тодор Икономов, Григор Начевич, Иван Евстратиев Гешов, Йоаким Груев и други. Тук силно се проявява високата гражданска отговорност и грижа за общественият интерес. И така на практика се изгражда новата финансова институция на държавата.

Efekt 2

А Първата записка датира от 16 декември 1878г. при финансовият отдел на съвета за управление на Императорският Руски комисар в България за учредяването на Банка в град София. Почти светкавично е създаден и устав на БНБ и проектът е одобрен от княз Дондуков – Корсаков на 25 януари през 1879г. за по-малко от месец е създадена БНБ. Основната и най-важна цел на банката е да се яви като регулатор на търговските взаимоотношения на България към света и вътре в държавата. Още преди да се приеме законът от НС обаче проектите за сантимите са изготвени и на 4 Юни 1880г. са поръчани да бъдат изработени образците в монетният двор на Великобритания в Бирмингам.

Така се появяват на бял свят монетите от 10 сантима. но все още не е минала дискусията в Народното събрания за паричните знаци на родината ни. А и има силна реакция от франкофонските среди у нас за името на монетата. Проевропейските среди силно въздействат на БНБ и привържениците на по-бързата про-европейска интеграция търсят благоволението на княза. Но НС решава националната валута да е Лев, а не Сантими.

И така на тази монета-медал от едната страна надписите са на латиница, а на обратната страна, а на кирилица и са произведени много малък брой мостри – пробни такива.

Стефан Пройнов: Според анализът на известните до сега екземпляри си личи, че са изработени на ръчна преса, защото има разминавания в теглото и дебелината. Прави впечатление, че екземплярите отсечени в Бирмингам са с по-висок релеф на реверса при екземплярите отсечени в Поаси матрицата е по-плитка и дори се губят някой детайли на реверса по-специално на герба. Заради плитката матрица на някой от екземплярите си личат повече от един удар и така имат преплъзвания и дори дублиране на зрънчестият кръг видно от номиналът на Костадин Везьов – колекционер номер едно на планетата отличен от NGC за 2020г. в Чикаго. Българинът любезно ни представи снимки на неговите Сантими за което му благодарим.

Повторните удари на ядрото водят и до потъване в средната част и изпъкване на канта твърди Стефан Пройнов. Наблюдават се два вида медни сплави, които се виждат и с просто око, че цветът е различен – едните имат по- голямо съдържание на мед и са по-червени докато другите са по-жълти. Ето и техническите характеристика на Описание на

Гурта – гладък
Монетен Двор Поаси- Франция
Автор на художественият проект:
Алфред Борел 0бразец на монета 10 сантима, 1880г.
Описание на лицевата страна: В средата на монетното ядро, номинал и година на емисията, „10 САНТИМ 1880“. Под годината, надпис „ESSAI“. Номиналът и годината, оградени от двете страни с венец. В дясната половина, венец от житни класове, лаврови клонки и рози, в лявата, от лаврови клонки, рози и житни класове. Венецът, привързан с панделка в долната си част. Под него, монограм “СМ”. До външния кант на монетата, насечена окръжност, която наподобява зрънчест кръг. Описание на обратната страна: Българският държавен герб след 1880 г. Изправен коронован лъв наляво, на фона на попе във формата на щит. Над щита, голяма, висока ажурна корона, с пет апликирани кръста и отделно кръст, оформящ върха над короната. Щитът, поддържан от два изправени лъва (щитодържатепи), обърнати към него отляво и отдясно. Освен щита, държат две знамена, завършващи с върхове на копия.

Лъвовете, стъпили върху две кръстосани дъбови клонки с жълъди. Под щита, върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки лента с трикольорен кант, надпис „СЪЕДИНЕНИЕTО ПРАВИ СИЛАТА“. Над герба, надпис „БЪЛГАРИЯ”. До външния кант на монетата. насечена окръжност, която наподобява зрънчест кръг. Описание на гурта: гладък.

Снимка личен архив Костадин Везьов
Снимка личен архив Костадин Везьов

Монетен двор: Бирмингам, Великобритания. Автор на художествения проект: неизвестен. През последните 20 години се появиха на световният пазар и у нас доста екземпляри – някои очевидни фалшификати, други вече грейдвани и сертифицирани от различни компании удостоверяващи тяхната автентичност.

Снимка личен архив Костадин Везьов
Снимка личен архив Костадин Везьов

Тези монети са с диаметър 30,22мм. А теглото им варира между 9,2 и 10,2 грама. А заради ранното им отсичане дебелината се среща от 2,0/ 2,1/ и 2,2мм. Няма точна информация за тиражът им.

Снимка личен архив Костадин Везьов
Снимка личен архив Костадин Везьов

Една от хипотезите е, че може би са направени по 8-10 екземпляра от вид.

Снимка личен архив Костадин Везьов
Снимка личен архив Костадин Везьов

Стефан Пройнов казва: Не изключвам да има произведени малко повече тогава. Но тази монета е една от доста фалшифицираните заради редкостта и повишеният колекционерски интерес към нея.
Стефан Пройнов: Колко струва според Вас?

В публикацията са използвани авторски мнения и снимки на: Стефан Пройнов, Костадин Везьов, Николай Цветанов, Валентина Григорова Велчева, Иля Прокопов, Николай Жерев, Радко Георгиев.

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.