Октай: Борисов не издържа на натиска на Ердоган

Октай: Борисов не издържа на натиска на Ердоган

Според бившия зам.-шеф на ДПС Осман Октай  е имало реакция на наши западни партньори заради предаването на Бююк на Турция

Премиерът Бойко Борисов не издържа на натиска на турския президент Реджеп Ердоган. Така бившият зам.-шеф на ДПС Осман Октай коментира пред Клуб Z предаването на Абдуллах Бююк на Турция. Според Октай обясненията на Борисов, че се притеснява, че ако си влоши отношенията с Турция това ще доведе до вълна от бежанци у нас, не са достатъчно убедителни.

“Аз се съмнявам дали само това е причината. Заплахата на Ердоган за заливане с бежанци не е заплаха към България, а към ЕС. Не е във възможностите на България сама да предотврати заливането на Европа с бежанци. Да не забравяме за предишни остри реакции от турските държавни власти във връзка с контрабандни канали. Още тогава в контактите на двете правителства два пъти главният прокурор Сотир Цацаров беше поканен, имаше среща с президента и министър-председателя. Малко след това фалира “Булгартабак”. Бяха цитирани имена на действащи народни представители за санкции в Турция”, припомни Октай.

Той зададе въпроса как България след този акт на слабост пред “диктатора Ердоган” ще защити свои граждани с двойно гражданство, които могат да бъдат обект на санкции от турските власти за това, че са били симпатизанти или са работили със структурите на Фетхуллах Гюлен.

Efekt 2

“Законна организация до вчера. Тази организация за 50 години е сътрудничела с всички официални власти на Турция. Дали министри и министър-председатели, които са работили с Гюлен, ще бъдат арестувани? Това ли беше причината Абдуллах Гюл и Ахмет Давутоглу (бивш президент и бивш премиер – б.р.) да не се появят на големия митинг в Истанбул?”, попита риторично Октай.

И допълни, че е убеден, че на предаването на Бююк е имало реакция от наши партньорски държави.

Октай смята, че България е била поставена на изключително изпитание да издържи тест за това дали сме европейска и натовска държава, която извежда на преден план правата на човека и гражданските права.

“Една от основните ценнности на демократичния свят е, че правата на всеки гражданин са от изключително важно значение. Ние не сме правова държава, не съдебните власти решават, а адмнистративните власти, полицейските власти. Това се припокрива със ситуацията в самата Турция, където президентът Ердоган посочва врага и противниците и предателите, и полицейските части дирекно ги арестуват. И то членове на бивша законна формация, толерирана  от турските власти през годините”, каза Октай.

Той припомни, че за Бююк има произнесено решение от българските съдебни власти, които категорично отказват да го екстрадират и посочват, че има опасност от политическо преследване срещу него. Според Октай всякакви оправдания за административни пропуски нарушават решението на съда.

“Самото екстрадиране, нарушавайки правата на този гражданин, който е хванат на улицата и изхвърлен на границата, говори за слабост на държавното управление и подчинение на натиска на турските управляващи”,коментира Октай.

Източник: clubz.bg/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.