В подслушванията цари пълен произвол и беззаконие

В подслушванията цари пълен произвол и беззаконие


В подслушванията цари пълен произвол и беззаконие
След изнесените скандални данни в парламента главният прокурор заключи, че Апокалипсисът не е настъпил
Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) вече не може да гарантира на гражданите, че не са незаконно подслушвани. Прокуратурата не е разследвала стотици нарушения със СРС, Висшият съдебен съвет също нехае. Службите дават невярна информация на контролния орган. Съдии са издавали безобразни съдебни актове. Унищожават се секретни материали масово, а ДАНС не реагира. Тези данни за тотално беззаконие бяха изнесени от шефа на бюрото Бойко Рашков от парламентарната трибуна в годишния му доклад за СРС. Това може и да му струва поста.

След като докладът беше приет със 182 гласа, Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви: “Това беше брилянтен случай на политическа злоупотреба по отношение на контролната функция на парламента. Живот и здраве, да доживеем следваща процедура по избор, знам и какво ще питам”, а лидерът на БСП Корнелия Нинова се възмути, че това е заплаха за политическо уволнение и натиск за това, че Рашков говори истината.

Шефът на Бюрото за СРС влезе в директен сблъсък с главния прокурор Сотир Цацаров, който пристигна в парламента, за да отрече твърденията. Да се противопоставят на доклада спешно дойдоха и вътрешният министър Валентин Радев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и Цветан Китов, председател на ДАТО, всички поканени от Кирилов.

Efekt 2

Открити са стотици нарушения при разрешаването на СРС-та от заместниците на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, осъдена заради такъв казус. Според Рашков един от тези заместници е дал 110 незаконни разрешения, друг – 15-20. На тях обаче не са им повдигнати обвинения. “Има ли двоен стандарт при прилагане на закона?”, попита той. През юни доскорошният шеф на СГС Калоян Топалов оповести, че незаконно са подслушвани посолства.

Най-голям брой порочни искания за прилагане на СРС-та идвали от ДАНС. Оттам отказали достъп до материали за подслушване. Един от случаите е на подслушван политик. Другият – на следен магистрат, като целта била да се установи дали има връзка с друг политик.

“Един от случаите касае много известен човек, който не е в залата. Но друг човек е в залата. Няма съмнение, че възпирането на бюрото да се запознае с материалите, на които се основава искането, е свързано точно с този човек”, заяви Рашков. Той посочи, че за 4 г. наблюдава “безобразни съдебни актове”. “Изпращали сме ги само до компетентните органи. ВСС не е взел никакво отношение или най-малкото нямаме обратна информация за това”, каза той.

Според Рашков секретни материали масово са унищожавани, но никой в ДАНС дори не е проверил дали трябва да се отнеме допускът до информация на служители, унищожавали информацията. Той припомни, че бившият премиер Сергей Станишев бе съден не за унищожаване, а за изгубване на секретни материали.

Рашков замълча по най-задавания въпрос – за подслушваните политици, магистрати и журналисти. Миналия петък той съобщи пред bTV, че през 2016 г. СРС-та са прилагани на 2794 души, като 10% процента от тях са политици, магистрати и журналисти. На 14 август по Нова тв също заяви: “Има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти” и отговори положително на въпрос дали това се е правило с цел сплашване, натиск или шантаж.

“Да не спекулираме с думата “масово” – наблягам на това, че много граждани са наблюдавани. “Когато се наблюдава един политик, се наблюдава и неговата организация”, мъгляво обясни той пред депутатите и цитира случай на СРС за политик, при който оперативният работник от МВР посочил с глава нагоре, когато от бюрото го питали за основанията за проследяването.

“Пред вас бе нарисувана апокалиптична картина на масови нарушения. Бюрото се оказа единствената институция, която познава закона и се бори срещу нашите безобразия, това не е така”, контраатакува Цацаров. Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти, заяви той. Според него твърденията, че 10% от всички СРС-та са за журналисти, политици и магистрати, са дълбоко неверни.

“Поне 80% от това, което се чу в залата, имаше политическа окраска. Това, което трябваше да има юридическа окраска, при цялото ми уважение към колегите бе лишено от доста юридическа окраска”, каза Цацаров. Той твърди, че няма сигнал на бюрото, който да не е получило отговор под формата на прокурорско постановление. Според него, вместо да му пише гневни писма, Рашков трябва да обжалва в съда, а депутатите трябва да помислят за промяна на Закона за СРС.

Шефът на бюрото за СРС му отговори, че няма право да обжалва, защото не е ощетена страна, а държавен орган. Той поиска да му се предоставят първичните материали, въз основа на които се предвижда подслушване. “По стотици сигнали отговор от прокуратурата не сме получили”, посочи той.

НЕВЕЖЕСТВО

ДАНС изготвяла най-големия брой некачествени, порочни искания. “Прочетох отказите – пълни са с доказателства за пренебрежение към закона, да не кажа невежество. Някои още не са научили за кои престъпления са компетентни да отправят искания – десетки подобни случаи. Не са научили, като изготвят искане, кой е компетентният съд, който да го разгледа – отново десетки случаи”, каза той и разкритикува прокуратурата, че се “изравнява по този критерий с полицейските началници”, които все пак не са юристи. Шефът на ДАНС обяви, че няма масово подслушване, не са подслушвани журналисти, но има 10 случая на проследяване заради тероризъм. “Осигурили сме възможност за проверки на бюрото, предоставена е максимална информация”, заяви той. “Всички проверки на Бюрото за СРС са срещали пълно съдействие”, увери и шефът на ДАТО.
Източник: segabg.com

Масовото и безконтролно подслушване се появява от времето на Цветан Цветанов когато бе министър на вътрешните работи ! Нарицателното „това не е по телефона“!
Днес ГЕРБ властват вече 10 години и проблемът с подслушването ескалира !
Всеки е следен и подслушван с една единствена цел – компромати , рекет и шантаж!
„Когато цар ти разплачи майката няма на кого да се оплачеш“ има една поговорка и след като службите за сигурност не Ви дават сигурност, а те са там да гарантират сигурността на паралелната мафия !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.