Призрачните села в призрачна държава

Призрачните села в призрачна държава


Призрачните села будят удивление у европееца, решил да провери разказите за приказните природни гледки в България.

Да – природата е прекрасна, но къде са хората?!
Къде наистина са хората, пита и Сузане Елнер от швейцарския в. “Нойе Цюрхер Цайтунг”.

Нейният пътепис, накара много хора да коментират катастрофалното обезлюдяване на цели райони от страната ни.
Докато власт и медии са вгледани в свръхбързите магистрали, и ремонтът на Софийските площади, а периферията на България се опразва, губи пулса си, умира. Всеки трети българин днес живее в столицата, голяма част от останалите хора – в големите градове.

Efekt 2

Такава свръхконцентрация в няколко пункта и обезлюдяване на огромни територии не е европейско явление, коментира антропологът Харалан Александров.
Подобни неща се случват в Латинска Америка.

Европейските политики са за преразпределяне на населението – така, че ресурсите да се използват пълноценно и хората да могат да си устроят нормален живот и далеч от големите центрове.

Ето и малко статистика: през 1985 година България е имала население от 9 милиона души, днес – малко над 7 от който половината са в чужбина!

В момента в родината има 665 села с 11 до 50 жители, 361 – с по-малко от 10, 43 само с по един и 650 напълно празни.

Представете си тези места, където допреди едно-две поколения е кипял живот – как осъмват и замръкват без човешки глас, без кукуригане на петли. Кошмарната тенденция е селата със затихващи функции да останат напълно празни в близките години, защото там живеят единствено възрастни хора. За някои от тях властта напълно е забравила: тя не знае как тези хора, основно – стари жени, намират медицинска помощ и хляб?

Властта е устремена към онези точки, в които е гъмжилото на реалния живот. Шепата старци в едно село за нея също са призраци без материалните и духовни потребности на живите човеци.

Но и това е политика на властта, виждаме например Странджа как се избиват стада и се изсичат гори, как се обезлюдява насилствено един регион и тук въпроса е само Странджа ли се убива ?

Много скоро този необратим процес ще залее като тихо цунами и по-малките градове. Какво да си мислим, когато след селата-призраци се появят и градове-призраци?

Ако едно населено място остане без нито един жител в продължение на 10-15 години, то се заличава от картата на България.
Процесът е толкова напреднал, че няма смисъл да се инвестира в съживяването на призрачните селища.
Страшно е да си помисли човек докъде може да достигне опразването на България: превръщаме ли се в държава-призрак?

Политиките на ГЕРБ са за изселване на младите и унищожение на старите, а другите работят за мизерни пари докато се разболеят !
Произвеждаме инвалиди, изнасяме младежи – бъдещето си !

Програмата за развитие на селските региони бе една хубава Европейска мечта и лицемерно усвоени едни милиарди, но на практика се случи обратното !

След Странджа идва ред на Габровско и Великотърновско, а щом в сърцевината на една страна се обезлюдява какво става с периферията ли, ами сами се сещаме!
България изчезва като народ и нация, скоро и като географско понятие !
От държава на три морета ще се превърнем в резерват на три дерета!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.