Приликата между вредните храни и наркотиците

Приликата между вредните храни и наркотиците


Приликата между вредните храни и наркотиците
Ако вредната храна се отразява на тялото ни като наркотик, не трябва ли да я третираме като такъв?

Mного от нас виждат храната и наркотиците като две напълно различни неща. Когато се замислим обаче, те много си приличат.
И двете са субстанции, които тялото ни приема. И двете са субстанции, които пристрастяват много хора.
Въпреки че през последните години се говори сравнително често за хранителните разстройства и проблема с наднорменото тегло, рядко си задаваме въпроса, защо определени храни имат по-силно влияние върху нас.

Замисляли ли сте се защо, когато отворите опаковка с чипс, не можете да си вземете само една хапка? Съществуват редица изследвания по въпроса, но ново проучване открива още една причина, поради която вредната храна ни пристрастява.
Оказва се, че вредната храна повлиява организма ни също толкова силно и бързо, както упойващите вещества.
Пица срещу краставица
В това проучване екип от учени от Факултета по психология към Университета Мичигън и учени от нюйоркския Център за изследване на затлъстяването дава на участниците право на избор между серия от снимки. Участниците трябва да изберат коя от двете храни, които виждат на снимките, би им било по-трудно да ограничат или да спрат да ядат.

Efekt 2

Вижте кои са здравословните храни, които не са добри за нас в ГАЛЕРИЯТА
За проучването са използвани 35 снимки на вредни храни, предложени със снимка на здравословни храни.

Учените предварително избират храните на снимките така, че те да попадат в една от четирите категории – високо съдържание на мазнини и рафинирана захар или въглехидрати (например шоколад и пържени картофки), високо съдържание на мазнини, но не на захари (сирене, бекон), високо съдържание на захари, но не на мазнини (хлебчета, газирани напитки), ниско съдържание на захар и мазнини (броколи и пиле).
Оказва се, че храните, които са най-пристрастяващи за участниците са тези, с висок гликемичен индекс, които се отразяват на отделянето на инсулин в организма. Въпреки че при различните хора различни храни са особено пристрастяващи, като цяло основните храни, които влияят пристрастяващо на участниците в изследването са шоколада, пицата, сладоледа, чийзбургерите и пържените картофи.
Науката зад пристрастяващите храни
Нормално е изброените горе храни да са по-пристрастяващи от печено пилешко филе например. Те имат общи характеристики с наркотиците. Човек ги консумира в големи количества, а тялото ги обработва бързо, отключвайки прилив на захар в кръвта ни.

Вредните храни са обработени, като им е добавена допълнителна мазнина или захар, за да ги направи по-вкусни. Също както листата от кока не са толкова пристрастяващи като преработеният им еквивалент кокаина, така и печеното пилешко филе не е толкова пристрастяващо като пържени панирани пилешки филенца с екстра въглехидрати и мазнина.
Вижте кои са най-добрите комбинации от храни за здравето
И въпреки че това проучване не е първото, което показва, че преработените храни ни пристрастяват, хората продължават да се поддават на изкушението, а затлъстяването в много страни се превръща във все по-голям проблем.

„Ако определени храни се отразяват пристрастяващо на хората, могат да се създадат наръчници за хранене, както и публична политика за това, как тези храни се представят на децата“, казва професор Ерика Шулте, ръководила проучването.
Ако вредната храна се отразява на тялото ни като наркотик, не трябва ли да я третираме като такъв?
Източник:vesti.bg

Що се касае до пристрастяване към водата е най голямо към нея оставаме пристрастени за цял живот от първата глътка !
Кое ни убива наркотиците или вредните храни повече ?
Колко са жертвите на нарко войните и колко са жертвите на храните никой не казва?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.