Райската ябълка или храната на боговете ли е ?

Райската ябълка или храната на боговете ли е ?


Плодовете на райската ябълка са едри, оранжеви, със закръглена, овална или леко конусовидна форма.
Плодът с най-божественото име неслучайно се нарича така в Китай наричали райската ябълка “храна на Боговете”, смятайки, че древните божества са опитали първо нея. В Япония я наричали “плод на Слънцето”. Освен забележителния вкус, райската ябълка съдържа още и брилянтен набор от витамини, които са така необходими на организма през зимния период.
Райската ябълка е богата на витамините А, С, Р, Е и от групата В, минералите калий, магнезий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Съдържа много захари, най-вече глюкоза и фруктоза, органични киселини, багрила и пектинови вещества. Райската ябълка е с висока хранителна стойност. Плодът доставя много ценни вещества, но в същото време съдържа малко калории и ефективно успява да създаде дълго чувство за ситост. Поради тези си качества, се препоръчва горещо от диетолози за хора с наднормено тегло.
Комбинацията от флавоноиди, танини и бетулинова киселина в плода спомага за ограничаване на клетъчното окислително увреждане, стимулира разтварянето на туморните клетки и предпазва от ДНК мутации. Голямото количество йод прави божествения плод много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.
Райската ябълка е изключително богата на Витамин С, затова е добре да се консумира през този сезон на годината, когато върлуват грипове и настинки. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липсата на слънце.
Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареенe.
Когато избирате райска ябълка на пазара няма как да не ви направи впечатление, че голяма част от плодовете са позагнили. Това е нормално и в повечето случаи е белег, че плодът е зрял и вкусен. Избирайте сравнително твърди райски ябълки и като цяло без механични наранявания. Добре узрелите плодове консумирайте бързо, защото нямат голяма трайност.
Съхранявайте райската ябълка в хладилник, така плодовете могат да издържат максимум около две седмици.
Източник:gobio.bg

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Efekt 2