Светослав Иванов: Всички срещу човечеството

Светослав Иванов: Всички срещу човечеството

Коментар на Светослав Иванов, Бтв

“Арабската пролет” достигна до Сирия сравнително късно, след като вече беше променила Тунис, Либия, Египет.

Efekt 2

Коя е тази страна, която беше разкъсана на парчета от чужди и свои? Какъв е този конфликт, който налива милиарди в най-различни посоки?

“Арабската пролет” достигна до Сирия сравнително късно, след като вече беше променила Тунис, Либия, Египет. Дори и чуждите медии не обърнаха първоначално внимание на това, което се случваше по улиците на Дараа. Големи корпорации отдавна вече бяха налазили Ирак, а частна фирма се грижеше дори за сигурността и по улиците на Багдад.

Една война, която днес се води от външни сили, съюзили се по най-различни причини, в най-различни конфигурации. Турската армия воюва с кюрдите на север, Израел периодично се сблъсква с иранската и сирийската армия на югозапад. Асад и Русия воюват с ислямистите, американците подкрепят кюрдите срещу ислямистите, турците удрят кюрдите, а Израел иранските позиции.

Откъм границата с Ливан е сблъсъкът на Асад срещу бунтовниците – конфликтът-майка, който разпали всичко останало.

Откъм границата с Ирак, на изток, е борбата на сирийското правителство с ДАЕШ, военни действия на Русия срещу ДАЕШ и американски операции срещу ДАЕШ. Терористичната организация беше изтласкана от Ракка основно от кюрдските бойци, но това подхрани следващата бомба.

Турция се почувства заплашена от кюрдските сили, добре въоръжени и мобилизирани, с немалък боен опит, натрупан през последните пет години. Сблъсъкът беше неизбежен.

Русия даде картбланш на Турция да атакува кюрдите, докато самата тя подкрепя режима на Башар Асад, срещу който е Турция. Абсолютно странна ситуация. Иран се установи трайно в Сирия в подкрепа на Асад, приближавайки границите на Израел, което от своя страна провокира периодични въздушни удари на израелската авиация на сирийска територия.

Съедините щати и Великобритания подкрепяха опозицията в първите години на конфликта, снабдявайки ги с оръжие. Саудитска Арабия допринесе тези въоръжени от Запада бунтовници да се ислямизират. Към днешна дата наблюдаваме тотална война, в която всеки е срещу всеки с оръжие, купено отвсякъде – Германия, Франция, Русия, Великобритания, Съединените щати, Сърбия, България и много други.

Това е проекция на Третата световна война, която се води на територията на една единствена държава – Сирия.

На кого му пука за сирийците? На тези, които удрят ли? Не, те дори спряха да броят жертвите. Намесват се стари и нови играчи, основно по вътрешнополитически съображения. Медиаторите не са на мода, те изчезнаха, въпреки крещящата нужда от такива.

И както винаги цената ще плати добрата, стара Европа, както става винаги, когато се разклати този регион. Всъщност, в някое друго време, други хора, може би след нас, ще се чудят докъде може да достигне човешката омраза и жажда за власт и пари. Пари в голямата политика. Над половин милион загубиха живота си. Милиони си избягаха. Това е Сирия. Това е войната, която продължава вече седма година. Това е светът, в който живеем. В него всички са срещу човечеството.

Източник:  PETEL.BG

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.