Сибир – кутията на Пандора или краят на света е близо

Сибир: Кутията на Пандора или краят на света е близо
Сибир: Кутията на Пандора или краят на света е близо

Огромна опасност грози човечеството !

Френско-руски екип учени са открили непознат гигантски вирус на 30 000 години в крайните североизточни части на Сибир, съобщи Франс прес. Новият вирус, наречен Mollivirus sibericum, притежава над 500 протеина и е дългът 0,6 микрона.

Размножава се в ядрото на клетката-гостоприемник
Откритието показва, че гигантските вируси не са рядкост и са много разнообразни, заяви Жан-Мишел Клаври, един от координаторите на проучването на новия вирус, публикувано от Американската академия на науките.

Със сибирския Mollivirus гигантските вируси, открити от 2003 г. досега, стават 4. Два са открити във вечно замръзналите земни пластове, пояснява Клаври.

Efekt 2

Тези находки трябва да ни направят внимателни за евентуалните рискове от събуждането на някои от тези вируси, ако хората започнат да копаят много дълбоко в арктическите райони, в търсене на ценни минерали или петрол.

Затоплянето на климата освобождава полярните ледове и отваря достъп до Източен Сибир и на север през морски пътища, които не съществуваха доскоро. Ако не внимаваме и индустриализираме тези места, без да вземем предпазни мерки, рискуваме един ден да събудим вируси като вариолата, която мислим за ликвидирана, казва Клаври.

Гигантските вируси с диаметър над 0,5 микрона са видими под обикновен микроскоп, за разлика от останалите вируси със значително по-малки размери. Те могат да бъдат объркани лесно с бактерии.

През последната година екипът изследователите успя да събуди друг гигантски вирус, открит в същата проба от вечно замръзналите райони. Той бе наречен Pithovirus. Двата гигантски вируса са напълно различни, включително и по начина на репликация – питовирусът се размножава в цитоплазмата на клетката, а не в клетъчното ядро, както моливируса.

Научният свят дълго мислеше, че вирусите са съвсем малки и са съставени от малък брой гени. През 2003 г. обаче с изненада откри първия гигантски вирус, който има около 1000 гени. Нарече го Mimivirus: (семейство на Мегавирусите). Друго семейство гигантски вируси – Pandoravirus, с 2 500 гена, беше описано през 2013 г.
Само няколко заразени частици могат да са достатъчни, при наличието на чувствителен приемник, да възродят потенциално патогенни вируси в арктическите райони, все по-желани заради ресурсите си и все по-достъпни, предупреждава френският Национален център за научни изследвания (CNRS) в съобщението за откритието.

Учените продължават да търсят скрити вируси в най-старите слоеве на вечно замръзналата почва в Сибир, в регион където могат да достигнат пластове на 1 млн. години !
Сибир Вирус

 

Ние от Blife.eu сме силно обезпокоени от глобалното затопляне, което може да отключи някой стара заключена врата в Сибир от която да изскочи някой древен вирус за който светът не е готов !

Не веднъж всичко живо на тази планета е изчезвало и до ден днешен учените си задават въпроси на който нямат твърди отговори като как са изчезнали динозаврите, какво е станало с Хомосапиенс и с цялото живо население на планетата ни ?

Земята е на милиони години и тя не веднъж се е намесвала по свой начин в регулирането на животът на планетата ни !
Хипотези много, но истината е, че вероятността да се изплъзне от ледените лапи на планетата някой вирус като този, който унищожил мамутите например и човешката раса да отиде в културните пластове завинаги в нашата планета е голяма !

Време е хората от които гледат на планетата ни като източник на ресурси и средство за забогатяване да се вслушат в виковете на еколози и всички учени преди да е станало късно !

Източници: historynakratko.blogspot.bg и manager.bg

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.