СССР се възражда!

СССР се възражда!


СССР се възражда вижте какво се случи !
Литва, Латвия и Естония помолиха вестник „Монд“, да не бъдат наричани „бивши съветски републики“
Балтийските страни отправиха към френския в. „Монд“ молба да не бъдат наричани в изданието „бивши съветски републики“, предадоха ТАСС и БТА. Агенциите се позовават на писмо, адресирано от посланиците на Латвия, Литва и Естония в Париж до Люк Бронер, редакционен директор на всекидневника.

Повод е статията в „Монд“ от 3 септември за финландското противодействие срещу хибридната заплаха откъм Русия, в която балтийските страни бяха наречени „бивши съветски републики“, уточнява на сайта си посолството на Латвия във Франция. Посланиците приветстват интереса на „Монд“ към своя регион, но приканват да се избягва тази формулировка. Те напомнят факти от историята на Балтика, „незаконната окупация и присъединяването към Съветския съюз през 1940 г.“, което „повечето страни, включително Франция, сметнаха за незаконно и не го признаха“.

Дипломатите добавят, че продължават да следят публикациите във френския печат, за да се уверят, че в тях „балтийските страни се отразяват вярно от гледище на историята и международното право. Страните от Балтика твърдят, че са били присъединени към СССР насила, а пребиваването си в състава на Съветския съюз наричат с термина „окупация“. През 2015 г. правосъдните им министри подписаха дори декларация, в която изразиха намерение да изчислят окончателно щетите от „съветската окупация“ и после да настоят пред Русия за съответното обезщетение, напомня ТАСС.
Източник: blife.mobi

Efekt 2

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.