Стефан Пройнов: Матриците за монети и древните занаяти

stefan prynov matrici


Стефан Пройнов: В хилядолетната история на света винаги е имало матричари и матрици за монети. И сега ги има, но те работят с прецизна техника собственост на монетните дворове. Макар от време на време такива машини да се показват на пазара.

Цените на матриците за монети. Вече няма гравьори на матрици на антични монети и въпреки това старите красиви матрици се търгуват на цени колкото да отсечеш 15-20 монети. Наскоро се предлага тази матрица на цена от 100 евро. Истината е, че вече не останаха действащи добри гравьори на матрици у нас като някои са в чужбина, други се отказаха, а трети се споминаха, лека им пръст. Този занаят изисква освен добро зрение, но и точна ръка, познания за гравиране и използване на прецизни калеми. Познания по геометрия и да умеете да рисувате.

Да рисувате с гравиращият мотор по стоманата. След това познания за обработка на металите – закаляване, циментация на горният слой, полиране и ред умения свързани с обработката на легирани стомани.

Efekt 2

След направата на една наистина добра матрица тя може да бъде използвана до 10 000 отсичания на една монети. Макар в сувенирният бизнес да има нужда от добри гравьори в занаятчийството вече няма такива. Малцина са тези, които знаят тънкостите на този занаят, но няма на кого да ги предадем казва Стефан Пройнов – експерт на антично и древно изкуство! Отиват си едни поколения и с тях познанията по леярство, гравиране и обработване на скъпоценни и полускъпоценни камъни. Старите техники предавани от учител на чирак от хилядолетия са измествани по съвременни техники и машини, които спестяват човешкият ръчен труд и така занаяти просъществували хиляди години си отиват с нас старата генерация.

Във векът на информацията все по-малко ставаме информирани, казва Пройнов. Няма млади и напористи занаятчии всички се стремят към модерното и лесното с 4D принтери, CNC фрези, лазерни машини и съвременни стругове, а пилите и калемите някак си остават да събират прах в чекмеджетата на старите майстори. Но за да се придаде красотата и изтънчеността на старите антични ценности, който ни вдъхновяват по музеите трябва да се използват и техните похвати за изработка. Някой близки до тях техники и сръчността на майстора е от значение.

Тази сръчност се добива с много труд и опит, но те вече няма къде да се придобият и от кого да се научат, защото хората си отива без да могат да предадат опитът трупан с векове. И така знанието си отива.

Стефан Пройнов: Аз съм работил 9 години бутикова бижутерия и реставрации за да вникна в детайли в материята съм изучавал хиляди артефакти за да придобия някаква експертност сега няма младите от къде да се учат.

На времето учихме стилове и влияния когато видиш едно произведение на изкуството можеш да кажеш от коя епоха е, кой е майсторът по стилът на изработката, по влиянията и да го датираш сега нищо няма свястно на пазара, а всичко се произвежда в Китай на конвейер и китайска стока заради ниската си цена уби занаятите у нас.

Вместо майсторите да се развиват те тръгнаха да свалят цените и да се борят с китайците и тук сбъркаха. Всеки майстор трябва да се развива не да става търговец и да се занимава с маркетинг и реклама така разпилява енергията и мисълта си и става по-ниско производителен и се демотивира. На всички, които искат да работя и да се развиват искам да припомня думите на Гоце Делчев: “Аз виждам света единствено като поле за културно съревнование между народите”, отдайте се изцяло на изкуството, а не на търговията. Хубавата стока сама си прави пазара. А евтиното винаги ще си е евтино. Стефан Пройнов: Бъдете отдадени и резултати ще дойдат.

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.