Стефан Пройнов: Фалшив ли е тракийският шлем върнат от Америка?

Стефан Пройнов: Фалшив ли е тракийският шлем върнат от Америка?

Тракийските шлемове са много търсени от колекционерите по света и е нормално попадналите на черният пазар да достигат и до Америка.

Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, ви казва, че този шлем е смесица от стилове и влияния срещащи се при тракийските шлемове.

Efekt 2

Откритите в България шлемовe от времето на траките са няколко типа, различни по форма и начин на изработка. Фалшификаторите са се опитали да направят фалшификат на един от най-известните шлемове у нас – шлемът от село Плетена.

За първи път оригинален тракийски шлем, чиято форма не се среща извън тракийските земи, е открит в гроба на тракийски войн при село Плетена, Благоевградско.

от с. Беден

Стефан Пройнов: Ще се опитам да Ви дам няколко нагледни примире на открити тракииски шлемове по нашите земи . “Тракийският шлем от с. Беден е открит случайно през пролетта на 1972 г. при прокопаването на напоителен канали за нуждите на местното ТКЗС.

Такива шлемове дотогава били познати само от изображения върху художествени паметници и затова германският изследовател Бруно Шрьодер ги нарекъл “тракийски”.
По-късно, след откритието в Плетена, шлемове от тракийски тип са намерени и на други места. Формата на тракийския шлем произлиза от шапка, наречена каузия, чийто връх се извива напред. Така шапка носи тракийската богиня Бендида върху изображения през IV в.пр.Хр.

Стефан Пройнов: Виждаме и до Шлемът Торкви за слагани на вратът, но къде са махайрата и ромфея – типични тракийски нападателни оръжия.

Къде са и множеството гривни, който са били като налакътници предпазвайки война.
Къде са наколенниците? Естествено, че ще се спомене от нашите, че е открит най-вероятно в община Сатовча. Естествено, че от там са все пак най-скъпите тракийски шлемове отишли на черният пазар, и старите иманяри си говорят легенди за този регион.

Цената на този грозен фалшификат също е бомбастична, макар да има продавани железни шлемове на черният пазар в Америка за суми над 120 000 долара.

Стефан Пройнов: Не става дума за грешка като казвам железни, защото желязото по-бързо корозира и до наши дни са достигнали малко. Шлемовете при траките се делят на няколко вида Парадни – пищни и изваяни, погребални и бойни. Макар и бойните и парадните също да изглеждат впечатляващо.

Няма иманяр или реставратор, които да не познае, че този шлем е грозна имитация. Вярно в последните години САЩ и Канада са ни върнали над 30 000 заловени антики, но защо Русия, Франция и повечето Европейски не ни връщат такива е добър въпрос?

Политиците не разбират от антики, но къде са експертите от музеите и министерството да им кажат да не се излагат като позират?

В крайна сметка какво е вашето мнение – фалшификат ли е или не този, има ли доработване в него и смесване на два различни стила в този шлем?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.