Тази Български много е трудна

Тази Български много е трудна


Шокиращи данни всеки четвърти първолак не говори български език!

Тази Български много е трудна !
Родители са против изучаването на “Декамерон” в 8-ми клас
Около 24% от първокласниците у нас не знаят български език и са “почти като емигранти в България”, обяви просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви. По думите му за децата, чийто майчин език е различен от българския, има предвидена допълнителна подкрепа, но в някои случаи тя не е достатъчна за наваксване на пропуските, които започват от това, че децата не ходят на детска градина.

Министърът посочи, че учебната година е започнала спокойно, но основното предизвикателство остава каузата всяко дете да е бъде в училище. За тази цел в началото на септември 1100 екипа в цялата страна започнаха работа по издирване и привличане в училище на децата, напуснали преждевременно клас. По данни на МОН, които са засечени и в информационните масиви на ГРАО, в момента в родните училища и детски градини липсват над 200 хил. деца и младежи от 5 до 18 г. Голяма част от тях са в чужбина, но колко точно е броят им, ще стане ясно към 15 октомври т.г. От МОН предполагат, че преждевременно отпадналите от системата са между 130 и 150 хил. Според Вълчев завръщането им в училище е “значително предизвикателство пред страната”, а първата стъпка за това е децата да посещават детска градина, “за да може в първи клас най-малкото да знаят български език”. Той призна, че в хода на проверките от екипа му са се натъкнали дори на третокласници, които не знаят български. “Те са почти като емигранти в България”, възкликна министърът. Той посочи, че за тях е осигурена допълнителна подкрепа, но в някои случаи дори 70-80 часа обучение по български не са достатъчни заради пропуските от най-ранна детска възраст.Тази Български много е трудна

Efekt 2

До понеделник екипите за издирване на ученици са посетили 50 хил. адреса, стана ясно още от думите на Вълчев. Данните на МОН към 15 септември т.г. показваха, че за първите две седмици на септември са били обходени 20 хил. адреса. “Първото, което правят, когато посетят адреса, е да убедят родителите или настойниците да запишат детето. Има и санкции, а посещаемостта е обвързана със семейните помощи за деца”, припомни министърът. Той загатна, че заедно с Министерството на труда и социалната политика ще предложат ” и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище”, но без да повече конкретика.

ВЪЗМУЩЕНИЕ

Родители и учени започнаха подписка срещу изучаването в 8-ми клас на произведението на ренесансовия автор Джовани Бокачо – “Декамерон”. Аргументите им са, че в съдържанието на част от новелите има еротичен подтекст, което ще доведе до деморализиращ ефект върху подрастващите. Досега творбата се изучаваше в десети клас, но от тази учебна тя “слиза” 2 г. по-надолу – в осми клас. “Ученици в 8-ми клас, част от които нямат навършени 14 г., не мислим, че са подходяща публика за изучаване на това произведение. Не можем да слагаме червени звездички в една книга”, коментира председателят на фондация “ТАНГРА ТанНакРа” Петко Колев. “Тази книга е безспорен етап от развитието на европейската мисъл и защо трябва да се връщаме към 16-и век, когато е била забранена от църквата по време на контрареформацията”, смята пък Нели Рашева, преподавател в 51-во СОУ “Елисавета Багряна”.

Източник: segabg.com

Тази Български много е трудна Както обичаме да иронизираме хората като се объркат или не знаят да говорят добре !

Ирония, но нещата са плачевни, защото неграмотността сама по себе си е животозастрашаваща, ако се наложи едно дете да даде лекарство на човек в нужда и заради неграмотността си може да обърка и да убие вместо да спаси ! Има такова изследване направено между учениците колко от тях могат да прочетат листовка към лекарство и над 44% са били на 100% неграмотни, а това вече е опасно !

 

Много са аспектите за който можем да дискутираме, но това, което се случва е трагично в страната ни !

Тези хора утре не могат да се интегрират по никакъв начин !

А дали това не е целта и на правителството на ГЕРБ и дали упадъка в образованието ни не е един добре планиран процес, който води до това да има един прост народ, че лесно лъже, лесно се манипулира ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.