Църковен монопол или какво стана с търговците от храма

Църковен монопол или какво стана с търговците от храма


Църковен монопол или какво стана с търговците от храма? Българската църква срина конкуренцията!

От известно време  в храмовете у нас могат да бъдат закупени свещи от истински пчелен восък, а не само широко разпространените парафинови свещи. Восъчните свещи имат специфичен аромат на прополис и мед, те са далеч по-качествени, пластични и безвредни както за здравето, така и за стенописите в храмовете, съобщи БГНЕС.

Църквата събира на година малко над 14 милиона лева от продажбата на свещи. За храмовете обаче остават една четвърт от тези средства. Останалите пари се разпределят между бюджетите на митрополиите и на синода.

Efekt 2

Св. Синод взе решение за паралелно производство на восъчни свещи в свещоливница, без да спира и производството на свещи от парафин. За целта е закупена специална машина, която струва над 10 000 лева. Въпреки това восъчните свещи се произвеждат до голяма степен ръчно – изтеглят се и се режат от работниците в свещоливницата.

свещи 3

Към момента в производствения комплекс на Светия синод разполагат с една машина за восъчни свещи, като в зависимост от търсенето е възможно производството са разшири. На този етап барабанните инсталации, произвеждащи парафинови свещи, произвеждат около 4-5 пъти повече от машината за свещи от восък, обясни механикът на свещоливницата Валери Иванов.

свещи 5

Естественият пчелен восък се претопява, смесва и от него се отделят части от пчели, пчелни пити и други. След като материалът стане хомогенен се пуска в машината, после – на смени и почти без прекъсване, работниците теглят, режат, поставят печати и опаковат в пакети и кашони свещите.

свещи 6

Цветът на восъчните свещи е по-кафеникав от парафиновите, а ароматът на мед и прополис не може да бъда сбъркан. Самата свещ е по-лепкава, а при огъване не се пукат, тъй като восък е по-пластичен. Има и разлика в цената – восъчните свещи са два пъти по-скъпи от парафиновите.

свещи 4

В момента Светия Синод произвежда два вида парафинови свещи – от 20 и от 50 стотинки, като восъчните свещи съответно ще струват 40 стотинки и 1 лев. Като защита върху свещите, произведени в свещоливницата, има печат – „БПЦ – Свети Синод“. Този надпис стои както върху восъчните, така и върху парафиновите свещи, изготвен със специален принтер.

свещи 8

свещи 7

Източник: ureport.bg

 

Вече има пълен църковен монопол!

На практика вече контролът над свещите е затегнат и ако в някоя църква се появят свещи, които не са маркирани от светият синод попът изхвърча!

Досега поне поповете се издържаха от продажба на свещи, но сега обаче бизнесът е канализиран и край с придобивките на поповете !

На практика са затегнати редиците в храма, а какво стана с търговците от храма?

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.