Чистката продължава: Турция уволни 10 000 учители

Чистката продължава: Турция уволни 10 000 учители


Снимка: АПФ
Турските власти отстраниха от работа над 10 000 учители, за които се предполага, че имат връзки със забранената в страната Кюрдска работническа партия
Турските власти отстраниха от работа над 10 000 учители, за които се предполага, че имат връзки със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК). Мярката идва на фона на продължаващата чистка след неуспешния преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли.

„Хората, за които става въпрос, са временно отстранени – в платен отпуск, очаквайки разследване“, съобщи анонимен източник от държавната администрация, цитиран от АФП.

Според данни на Анадолската агенция става въпрос за общо 11 500 души, които са заподозрени от министерството на образованието, че участват в дейности „в подкрепа на сепаратистката терористична организация и нейните клонове“, както властите наричат ПКК.

Efekt 2

Агенцията посочва също, че се очаква броят на отстранените да нарасне до 14 000 души в рамките на разследването, което се провежда съвместно с местните кметски власти.
По-рано по време на посещение в населената предимно с кюрди провинция Диарбекир премиерът Бинали Йълдъръм посочи, че до 14 000 учители ще бъдат отстранени от работа заради връзки с ПКК.

Мярката срещу учителите идва, след като през лятото на миналата година турските власти и ПКК прекратиха своето примирие и организацията поднови нападенията срещу силите за сигурност. В отговор Анкара започна широкомащабна операция в югоизточните части на страната.
В същото време в.

„Хюриет“ съобщава, че според турски медии властите в страната ще унищожат голям брой учебници, за които се предполага, че са написани от поддръжници на турския проповедник Фетхулах Гюлен, за когото Анкара смята, че стои зад проваления преврат.

Общо 58 учебника на задържани след преврата хора, ще бъдат иззети и унищожени, а след това написани от нови автори. До началото на новата учебна година в Турция на 19 септември ще бъдат готови общо 250 млн. учебника, които са преработени от министерството на образованието.
Източник: webnovinar.com

Това е Турция и целият свят гледа как се заражда поредният диктатор и мълчи !

Целият свят гледа как се репресира цяла една нация и не вижда !

Целият свят му позволява на нашият Борисов, а даже го благославя и дори му се кланя!

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.