Шефът на ФБР е уволнен

Шефът на ФБР е уволнен Stefan Projnow Стефан Пройнов


Бодигард занесъл заповедта за уволнение на шефа на ФБР
Джеймс Коми не бил в офиса си и разбрал от телевизията, че е отстранен от поста си
Заповедта за уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми е занесена в кабинета му от бодигард, изпратен от президента на САЩ Доналд Тръмп в централата на ведомство във Вашингтон, писа електронното издание “Политико”. Той обаче не могъл лично да си я получи, тъй като в този момент бил в Лос Анджелис за среща с местния офис на ФБР. Коми там разбрал от тв новините, че е отстранен от поста, напуснал залата и спешно се върнал във Вашингтон. Според “Политико” Тръмп поне от седмица обмислял уволнението на шефа на ФБР, но се осмелил да предприеме тази стъпка на 110-ия ден от встъпването си в Белия дом. В първите дни на мандата си той не се поколеба да отстрани и.д. главен прокурор, назначен от предшественика му Барак Обама, и съветника си по националната сигурност Майкъл Флин.

Президентът Тръмп предприел този ход на базата на препоръките на главния прокурор Джеф Сешънс и на зам. главния прокурор Род Розенстийн. В писмо до Джеймс Коми, публикувано от Белия дом, Тръмп го уведомява, че го освобождава от поста незабавно. “Оценявам това, че в три отделни случая ме информирахте, че не съм предмет на разследване, но съм съгласен с анализа на Министерството на правосъдието, според който не сте способен да ръководите ефикасно ФБР”, допълва той. Коми свидетелства миналата седмица пред комисия в Сената за разследването за имейлите на Хилари Клинтън и за разследването за евентуални връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия.

Уволнението на Коми стана часове преди посещението в Белия дом на руския министър на външните работи Сергей Лавров. Това е първа среща на Тръмп с високопоставен руски представител. Преди това руският външен министър разговаря с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Efekt 2

Доналд Тръмп одобри доставки на оръжие за кюрдските Сили за народна защита, които воюват срещу “Ислямска държава” в Сирия, обяви говорител на Пентагона. Армията на САЩ е упълномощена да “снабди” кюрдските милиции толкова, колкото е необходимо, за да победят ИД в Ракка. Турция остро реагира на това решение, тъй като Анкара смята кюрдските Сили за народна защита за част от забранената Кюрдска народна партия (ПКК). Това разпореждане на Тръмп е голям обрат в позицията на Вашингтон преди посещението на турския президент Реджеп Ердоган, който ще е в САЩ на 16 май. Досега американското правителство избягваше да влиза в конфронтация с позицията на Турция, която е член на НАТО и стратегически съюзник на САЩ.

ПОЗИЦИИ
Бившият служител на американските спецслужби Едуард Сноудън се обяви срещу уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми. “Този директор в продължение на много години се опитваше да ме вкара в затвора заради моята политическа дейност. След като аз мога да се обявя срещу уволнението му, значи и вие можете”, написа той в “Туитър”. Демократите и много републиканци реагираха скептично и с негодувание на уволнението на Коми. Демократите веднага го сравниха със скандала “Уотъргейт”.
Източник: segabg.com
Ние от Blife.eu коментираме, че пак като не е получил СМС от някой Бай Хой, щото в България така става понякога !
Но все пак да не забравяме, че ние сме млада Демокрация !

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.