Ще внесем всичката измет у нас

Ще внесем всичката измет у нас

МВР ще дава статут на лица без гражданство

Дирекция “Миграция” при МВР ще дава статут „лице без гражданство“, с който ще се регламентират положението и правата на апатридите (лица без гражданство) и защитата им от дискриминация. Това ще стане факт, ако бъдат приети промените в Закона за чужденците, които бяха публикувани на страницата на МВР в понеделник.

Те касаят бежанците, за които е трудно да се установи гражданството им. В мотивите на МВР е записано, че тази група хора твърде често е лишена от гражданство, което е свързано с насилственото им прогонване от родните места, поява на бежанци, принудително разселване и други проблеми от хуманитарен характер.

Efekt 2

“Липсата на гражданство е нежелано състояние, както от гледна точка на интересите на отделните индивиди, така и за съответните държави. То често може да предизвика нестабилност и заплаха за националните интереси”, се посочва в мотивите.

Лицата, придобили статут на апатриди, получават правото за постоянно или дългосрочно пребиваване на територията на страната. Те ще имат документ за самоличност, който да им позволява да пътуват зад граница за срок от 5 години.

Според закона понятието апартид означава лице, което не се разглежда като гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателтво.

Статутът ще се предоставя от МВР, като участие в процедурата може да вземе представителят на Върховния комисариат на Организацията на обединените нации за бежанците. Разписано е в процедурата преди вземане на окончателно решение Дирекция „Миграция“ да изисква становища от Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавната агенция за бежанците и информация от Министерство на правосъдието.
Източник: offnews.bg/

Ние от Blife.eu ще кажем, че ще внесем всичката измет у нас да благодарим на ГЕРБ 2!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.