Васил Костов-Кеца: Сретен Йосич плати 400 000 долара, за да стане Борисов главен секретар на МВР

Васил Костов-Кеца: Сретен Йосич плати 400 000 долара, за да стане Борисов главен секретар на МВР


„Бойко Борисов стана главен секретар и генерал с парите на сръбския наркобос Сретен Йосич. Влизането на Борисов в МВР е струвало 400 000 долара“, твърди един от съдените по делото „Килърите” – Васил Костов-Кеца. „Думите към Сретен Йосич на хора от СИК бяха: „Имаме едно момче, ще го направим някакъв в полицията, да слуша”. За поста му тогава лобираха хора от групировката СИК“, разказа Костов.
Той заяви, че по времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР контрабандните канали са работели на пълни обороти, защото ги оглавявали негови хора.
„Борисов чрез доверени лица контролираше контрабандните канали за цигари и дрога по времето, когато бе главен секретар на МВР, а Румен Николов-Пашата беше редовен гост в къщата му в Банкя.
Борисов стана главен секретар на МВР на 1 септември 2011 г., тогава имаше атентат срещу Бай Миле и аз бях потърпевш, затова няма да го забравя“, каза още Костов и допълни:

„Питайте го дали преди това се е виждал, дали е ходил в къщите на някои от групировката СИК.
Питайте го, след като стана главен секретар, кой поддържаше връзката между бившата СИК и него, как ходиха у тях в Банкя.
Питайте го също г-н Борисов за отвличането на сина на Венци Стефанов. Той не даваше ли информация към господата от СИК – как, кого и към кого ги насочваше по-скоро да търсят“, каза още Васил Костов.
„Трафикът на дрога и контрабандата на цигари са допирната точка между СИК и сръбския наркобос. А Бойко Борисов добре познава основателите на трибуквената групировка.
Бойко Борисов и СИК принудиха Славчо Христов да им прехвърли собствеността върху СИБАНК“,
твърди още той.
„Връзките на Борисов с остатъците от СИК продължават и до днес“, категоричен е подсъдимият Костов.
Вече обаче става въпрос „не за приятелства, а за завладяване на бизнес“, като по думите на Костов Борисов е тясно свързан с лица от престъпния свят като Маргините, Маджо и Евелин Банев-Брендо.
ГЛАСОВЕ припомня, че преди година Васил Костов-Кеца изпрати до в. „Галерия“ писмо, в което твърди:
Бойко пренасяше каптагон за Турция. Маджо поръчваше на Борисов да сплашва хора.
Ето пълния текст на писмото:

„Искам да ви разкажа как като охрана на Бай Миле съм присъствал на срещи, при които Младен Михалев-Маджо и Бай Миле даваха поръчка на Бойко Борисов да бъдат сплашвани, бити и пребивани хора. Присъствал съм и на среща, при която Бай Миле, Маджо и Бойко Борисов взеха решение да ме изпратят до Турция, за да занеса някакви работи.
Не ми обясниха за какво става въпрос (впоследствие разбрах, че това са хапчета каптагон). Мога да посоча точно кога се случи това, дори къде бях отседнал в Турция. Като дойдоха хората в Турция, започнаха да ми обясняват как ще се заплаща в бартер с хероин за България.
В Турция останах няколко дни, за да проверят качеството на това, което им закарах. Дадоха ми огромна сума пари в долари. Обадих се на Бай Миле – притесних се за минаването през границата с толкова пари. Той ми каза, че няма да има проблеми. Дори ме накара да му купя и цигари от безмитния магазин. Никой не провери колата както на отиване, така и на връщане (освен документите на граничния пункт).
Когато се прибрах от Турция, казах на Бай Миле, че тия хора, с които се видях, са ми обяснили как ще стане работата – канали и други такива работи.

Бай Миле ми каза, че са помислили, че аз съм човекът на Бойко Борисов.
Мога да разкажа подробности как точно се очакваше да се прави бартера – трафика.
Искам да кажа, че досега мълчах, защото вярвах на съда, но се оказа, че такъв няма и че
ни осъждат по нареждане на Бойко Борисов, за да замълчим завинаги.
Искам независима прокуратура и ако мислите, че ви лъжа, съм готов на очна ставка с Бойко Борисов.
Мога да ви разкажа доста по-сериозни неща, свързани с Бойко Борисов, Бай Миле, Маджо и други от СИК.
1. Канали
2. Дрога
3. Цигари
4. Черно тото
5. Казино
6. Банки
7. Оръжие за други страни, както и износ на горива.
И още по-сериозни неща. Има още живи свидетели.
Бойко Борисов лично даваше указания на Венци Стефанов, Маджо, Бай Миле
как да издирват сина на Венци Стефанов. Доста хора пострадаха тогава. Мога да ви кажа колко точно пари са дадени за откупа и откъде са взети.
Васил Петков Костов (има и подпис)

Един подсъдим по делото Петър Стоянов-Сумиста, с когото сърбинът е особено близък, тъй като е негов кум, също твърди, че
има връзка между Борисов и Сретен Йосич.
„Прокуратурата се опита да зачекне, че Сретен Йосич е бил поръчител. Когато поискахме да бъде разпитан, като чуха името на Сретен Йосич, нищо не стана. Въпреки това съдията ме осъди“, заявиСумиста.
„Връзката“ на Сумиста и Йосич била широко експлоатирана тема от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който непрекъснато обяснявал на тогавашния премиер как хората на Сумиста били „хората на Йосич“.
Сретен Йосич също още преди години той заяви, че е бил под покровителството на Борисов, което бившият премиер отрече.
„В България се е чувствах сигурно, защото бях под защитата на разузнавателния сектор, на Бойко Борисов,
който по-късно стана кмет на София, и на Николай Гигов, собственик на футболния клуб „Локомотив“, обяснил Йосич. По думите му Гигов бил легален търговец на оръжие, и с него го свързвал бизнес.
„Като главен секретар участвах в издирването и арестуването на Йосич, как може да съм го покровителствал“, коментира тогавашният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Efekt 2

Той добави, че фактите опровергават изявлението на сърбина, и подчерта, че той е бил задържан след престрелка.
По думите на Борисов Йосич е споменал името му, защото го е чувал, а на Николай Гигов го знае „защото купува футболисти от него“.
Според лидера на ГЕРБ Йосич „разчита, че медиите са манипулируеми и нямат акъл дори да съпоставят факти“.
Борисов е споделял в най-близкото си обкръжение, че се страхува, защото има данни, че срещу него се планира похищение.
Твърдения, че Йосич обмисля да ликвидира Борисов, се появиха още през 2010 – първата година от мандата на експремиера. Тогава зам. главният прокурор Бойко Найденов официално заяви, че има доказателства за смъртоносен заговор.
Сърбинът бе задържан на 20 юни 2002 година при спецакция на НС БОП и екстрадиран в Холандия при невиждани мерки за сигурност. Има данни, че последните 4 години преди да бъде арестуван, той е влизал в България, използвайки различни паспорти.
Сръбското издание Pressonline публикува материал, в който припомня думите на Борисов: „Дори холандските прокурори са се страхували от Йосич. Въпреки всичко ние го арестувахме и екстрадирахме. В крайна сметка той бе осъден на 15 г. затвор“.
„Във всички случаи след скорошното си излизане на
Сретен на свобода ще проговори за отношенията си с управляващите в България, и по-точно с Бойко Борисов“,
твърдят сръбски медии, като се позовават на близки на Йосич.
Разкритията били неизбежни не само заради съществувалите между тях близки отношения, но основно заради крупна сума пари, която Борисов дължал на сърбина.

Йосич, сочен като ключова фигура в наркотрафика, е влизал в България многократно между 1998 и 2002 г., използвайки различни паспорти.
След ареста вестници свързаха името му с неуспешния атентат срещу бившия командос Алексей Петров.
Според други публикации той е човекът, организирал покушението срещу Поли Пантев на остров Аруба заради 600-те килограма кокаин, разпродадени от бившия сикаджия.
Неофициално името му беше намесено и около убийствата на създателя на ВИС Васил Илиев през 1995 г. и на един от бившите лидерите на СИК – Милчо Бонев – Бай Миле.
Източник: glasove.com

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.