ВНИМАНИЕ ВАРИОЛА !!!

ВНИМАНИЕ ВАРИОЛА !!!

Шарка плъзна из страната. Бум на варицела и скарлатина отчитат районните здравни инспекции в цяла България

Само в София тази седмица са регистрирани 20 случая на варицела и 2 на скарлатина. Преди четиринадесет дни те са били двойно по-малко, пише в. „Монитор“. В Пловдив варицелата засегна 27 души, 16 от тях са от самия град, като само седмица по-рано броят на заболелите от този вид шарка е бил 19.

Други девет са се разболели от скарлатина. Двойно за седем дни е скочил броят и на заразените от варицела и скарлатина в Бургас. Там заболелите са 17 за седмица. Най-висок е пикът на шарката в Старозагорско – общо 36 случая за по-малко от седмица.

Децата в повечето села в областта са засегнати от заразата. Сериозни са съмненията че тези огнища са разпалени от пришълците у нас ! Вариолата е едно от най-тежките инфекциозни заболявания в човешката патология. Протича със силно изразена интоксикация и пустулозен обрив. Глобалната ликвидация на заболяването поради масивна имунизация е потвърдена от СЗО през 1980 година. Оттогава постепенно отпада и рутинната имунизация поради изкореняване на вариолата в целия свят.

Едрата шарка се причинява от Orthopoxvirus variolae, сем. Poxviridae. Вирусът е сложно устроен. Той съдържа структурни белтъци и различни липиди, ензими, въглехидрати. Сърцевината му има вид на осморка и съдържа ДНК-ов геном. Вариола е вирус, който е силно устойчив в околната среда.

Efekt 2

Ние от Blife.eu Ви предупреждаваме ако не сте боледували като малки от шарка избягвайте контакти с болни и по далеч от всички, защото при възрастните индивиди едно преболедуване води и до много странични усложнения !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.