изпрати новина
Водещи новини

Евростат: Повече от половината безработни – в риск от бедност

Евростат: половината България са бедни !
Повече от половината безработни – в риск от бедност

Близо 55% от безработните лица у нас са били изложени в риск от бедност след социални трансфери през 2016 г., показват данни на Евростат
Те са от изследване на безработните лица между 15-64 г. в ЕС. По този показател сме в еднакви позиции със страни като Латвия и Естония, при среден показател за ЕС от 48,7 на сто.

По данни на НСИ у нас през 2016 г. е имало 245 хиляди безработни, което на практика означава, че повече от 134 000 безработни /55 процента/ са живели в риск от бедност през този период. Общата заетост у нас през тази година е била 2,9 млн. души, а лицата извън работната сила са били 1,4 млн. души, сочат данните на НСИ. Според последни актуални данни на Агенцията по заетостта у нас през януари 2018 г. броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е бил 237 322.

Най-голяма потребност от работна сила, според анализа на Агенцията по заетостта, се наблюдава в следните икономически дейности: преработваща промишленост – 30 процента, държавно управление – 14 процента, търговия – 13 процента, административни и спомагателни дейности – 7 процента, хотелиерство и ресторантьорство – 5 процента.

Най-търсените професии по заявени работни места в бюрата по труда в страната през януари т.г. са били следните: персонал, грижещ се за деца, както и полагащ здравни грижи за хората; машинни оператори; продавачи в магазини; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродните на тях; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; персонал, зает в сферата на персоналните услуги и др.

Европейската статистика отчита, че най-голям дял безработни лица в риск от бедност е регистриран в най-голямата европейска икономика – тази на Германия – 70,8 процента. Според анализа на Евростат обаче, лицата изложени на риск от бедност, са тези, които живеят в домакинство с равностоен разполагаем доход под прага на риска от бедност, който е определен на 60 на сто от средния национален еквивалентен разполагаем доход. Високият национален праг на разполагаем доход в Германия обяснява и високия процент от безработни в риск от бедност. В Литва равнището на безработните в риск от бедност е било 60 процента, в Латвия – 56, в България – 55 на сто, Естония – 54 на сто, Чехия – 52 на сто, Румъния – 51 на сто и др. На другия край на скалата, по-малко от 40 процента от безработните са били изложени на риск от бедност в следните страни-членки на ЕС: Кипър и Финландия – 37 на сто, Франция – 38 на сто и Дания – 39 на сто.

През 2016 г. най-големи различия между дела на безработни и заети лица, изложени на риск от бедност, са регистрирани в Германия – 70,8 на сто за безработните лица – срещу 9,5 на сто за заетите лица, или разлика от 61,3 процентни пункта. В Литва разликата между безработните и заетите лица в риск от бедност е 52 процентни пункта, в Чехия – 48 процентни пункта и в Латвия – 47 процентни пункта. Разликата за риск от бедност между безработните и заетите лица е била значително най-слабо изразена в Кипър – 29 процентни пункта, Франция и Португалия – по 30 процентни пункта, сочат данните на Евростат.
Източник: banks.dir.bg

За съжаление правителството ни продължава да затяга робските икономически вериги около шията ни !

Вдигане на цените на храната с 60%, на тока и водата очаква се и на горивата !
И така всеки, който е свързвал двата края някак си след големите сметки за парно и ток в студените дни ще бъде подложен на лишения не малък период след това !

На практика бедността се увеличава в страната ни ! Иначе пред Европа правителството ни твърди, че жизненият ни стандарт се увеличава, но на практика това се усеща по джоба и хладилника ни, а в него за жалост няма нищо !

И така както каза на времето един бивш президент „и тази година телевизорите победиха хладилниците“! Въпросът е до кога ще позволяваме ?

Въпросът е кога ще изхвърлим боклука от властта или ще траем като догаряща свещ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*