Истината за Свети Валентин

Истината за Свети Валентин


Свети Валентин се отбелязва на 14 февруари в някои страни като Ден на любовта. На тази дата двойката изразява любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица. Традиционно се празнува в англосферата (Valentine’s Day) и някои страни от Южна Америка (като „Празник на любовта и приятелството“). След 90-те годни на 20 век добива известност и на други места (предимно в Третия свят), основно от рекламни кампании на производители на цветя и сладкарски продукти.
Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век.

Първоначално стар римокатолическипразник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.
На този ден още през 14 век в Англия започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон.

През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин. С разпространението на Интернет в началото на 21 век, милиони хора започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронна поща.
Св. Валентин не фигурира в официалния календар на Католическата църква. Българската Православна Църква го чества на 6. юли
Според Католическата енциклопедия (1908 г.), има поне трима светци, наречени Валентин. Всички те са били мъченици и са записани под датата 14 февруари.

1.Римски свещеник – понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя Виа Фламиния;
2.Епископът на Интермамна (днешен Терни) – също понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя Виа Фламиния, но не на същото място като свещеника;
3.Мъченик в Африка, за когото не се знае почти нищо друго.

Efekt 2

Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ и се счита чисто и просто за легенда. Най-напред празникът Свети Валентин е обявен за честване на 14 февруари от папа Геласий I около 494 г.
През 19 век мощите на Свети Валентин са били дарени от папа Григорий XVI на дъблинската църква Whitefriar Street Carmelite в Ирландия, която после станала често посещавана на 14 февруари.
През 1969 г., като част от по-голям опит да намали броя на празниците с чисто легендарен произход, църквата премахнала празника на Свети Валентин от официалния си календар.
Източник: bg.wikipedia.orgИстината за Свети Валентин

И ТАКА:
Дали ще празнувате един празник, който идва да замени един друг празник по нашите земи си е Ваш личен избор, но преди да изпратиш Валентинка си спомни, че педераси е имало преди векове само дето от ГЕРБ чрез чуждопоклонничество и истанбулски конвенции ни ги налагат като модел за подражание !
И така Прайдове в София има от както ГЕРБ ги има !

Дали синът ти зет ще ти доведе е процес, не следствие, а за някои процеси били те в Симитли или в басейна на Цветанов един Господ има и той ще ги съди, или ние на изборите!
Аз обаче няма да празнувам Св. Валентин, а Трифон Зарезан! Сподели на стената си, ако и ти си като мен!
Да изберем Българското!
Наздраве!

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.