Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
изпрати новина
Водещи новини

Разследване за сделката с ЧЕЗ разкри връзки Прага – Банкя

Разследване за сделката с ЧЕЗ разкри връзки Прага - Банкя

Разследване за сделката с ЧЕЗ
Бизнесменът Николай Молчан е превеждал на срещи между „Инерком“ и чешката компания
Чехът с бизнес в България Николай Молчан е бил преводач на преговорите между ЧЕЗ и „Инерком“ за сделката с българските активи на чешката енергийна група. Това съобщиха в съвместно разследване „Лидове новини“ – изданието на чешкия премиер Андрей Бабиш, и „Биволъ“.

Заглавието на разследването на „Лидове новини“ е, че заподозрян за три убийства е присъствал на срещи за сделката. В него се разказва, че чужденецът е бил разследван в Чехия за убийствата на приятелката си и на баща си, но не е бил обвинен. Той е бил разследван и в България преди 9 години – за убийството на съдружника си, но също не му е повдигнато обвинение заради липса на доказателства. Преди 3 години два съдебни състава у нас са излезли с решение, че разследването трябва да продължи.

За присъствието на Молчан на разговорите между „Инерком“ и ЧЕЗ съобщи най-напред Club Z. Информацията гласи, че той е присъствал на срещата на 13 март между екипа на „Инерком България“ и ръководството на ЧЕЗ. Сега този факт е официално потвърден от ЧЕЗ Груп пред „Лидове новини“. Молчан е превеждал на срещите между ЧЕЗ и „Инерком“, провеждани в Прага, казва говорителката Алице Хоракова.

Преди дни на въпрос на „Сега“ за участието на чеха в преговорите от централата на ЧЕЗ отговориха: „По време на това посещение ЧЕЗ не е преговаряло с г-н Молчан“. На допълнителен въпрос оттам уточниха само, че не е бил част от преговарящия екип. Молчан е чешки и български гражданин.

Съвместното разследване на двете медии показва брънки от верига, водеща от Прага до Банкя. В статия на „Лидови новини“ от сряда, 28 март, се посочва, че Молчан е финансов директор в „MM Global s.r.o.“ – фирма на Мая Христова от „ММ Груп“, регистрирана в Прага през септември м.г. – в навечерието на преговорите за продажбата активите на ЧЕЗ в България.

Мая Христова е в близки отношения със собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова, видно от техни снимки. Офисите на „Инерком“ в луксозна бизнес сграда срещу резиденция „Бояна“ са купени в началото на 2017 г. за милион и половина лева от фирмата „ММ Уърлд“, на която Христова е собственик.

Христова е дългогодишен бизнес партньор на Петър Лашов, разкрива „Биволъ“ и посочва, че в записите от „Яневагейт“ той се споменава като партньор за карти на премиера Бойко Борисов.

„Биволъ“ припомня още, че след като са съобщили в свое разследване, че бизнесът на СИК наднича зад сделката, Борисов поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, защото се познавала с Върбакова. Петкова заяви, че с оставката си защитавала доброто име на премиера Борисов, но не стана ясно от какво. В крайна сметка оставката не бе гласувана.
Източник: segabg.com

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

2 коментара

  1. If you want to remodel your bathroom or kitchen there are
    kits that you can buy to make the job easier.

  2. Everyone lives what you guys tend to be up too.
    Succh clever work and exposure! Keep up the amazing
    works guys I’ve included you guys to blogroll.