Разследване за сделката с ЧЕЗ разкри връзки Прага – Банкя

Разследване за сделката с ЧЕЗ разкри връзки Прага - Банкя

Разследване за сделката с ЧЕЗ
Бизнесменът Николай Молчан е превеждал на срещи между “Инерком” и чешката компания
Чехът с бизнес в България Николай Молчан е бил преводач на преговорите между ЧЕЗ и “Инерком” за сделката с българските активи на чешката енергийна група. Това съобщиха в съвместно разследване “Лидове новини” – изданието на чешкия премиер Андрей Бабиш, и “Биволъ”.

Заглавието на разследването на “Лидове новини” е, че заподозрян за три убийства е присъствал на срещи за сделката. В него се разказва, че чужденецът е бил разследван в Чехия за убийствата на приятелката си и на баща си, но не е бил обвинен. Той е бил разследван и в България преди 9 години – за убийството на съдружника си, но също не му е повдигнато обвинение заради липса на доказателства. Преди 3 години два съдебни състава у нас са излезли с решение, че разследването трябва да продължи.

За присъствието на Молчан на разговорите между “Инерком” и ЧЕЗ съобщи най-напред Club Z. Информацията гласи, че той е присъствал на срещата на 13 март между екипа на “Инерком България” и ръководството на ЧЕЗ. Сега този факт е официално потвърден от ЧЕЗ Груп пред “Лидове новини”. Молчан е превеждал на срещите между ЧЕЗ и “Инерком”, провеждани в Прага, казва говорителката Алице Хоракова.

Efekt 2

Преди дни на въпрос на “Сега” за участието на чеха в преговорите от централата на ЧЕЗ отговориха: “По време на това посещение ЧЕЗ не е преговаряло с г-н Молчан”. На допълнителен въпрос оттам уточниха само, че не е бил част от преговарящия екип. Молчан е чешки и български гражданин.

Съвместното разследване на двете медии показва брънки от верига, водеща от Прага до Банкя. В статия на “Лидови новини” от сряда, 28 март, се посочва, че Молчан е финансов директор в “MM Global s.r.o.” – фирма на Мая Христова от “ММ Груп”, регистрирана в Прага през септември м.г. – в навечерието на преговорите за продажбата активите на ЧЕЗ в България.

Мая Христова е в близки отношения със собственичката на “Инерком” Гинка Върбакова, видно от техни снимки. Офисите на “Инерком” в луксозна бизнес сграда срещу резиденция “Бояна” са купени в началото на 2017 г. за милион и половина лева от фирмата “ММ Уърлд”, на която Христова е собственик.

Христова е дългогодишен бизнес партньор на Петър Лашов, разкрива “Биволъ” и посочва, че в записите от “Яневагейт” той се споменава като партньор за карти на премиера Бойко Борисов.

“Биволъ” припомня още, че след като са съобщили в свое разследване, че бизнесът на СИК наднича зад сделката, Борисов поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, защото се познавала с Върбакова. Петкова заяви, че с оставката си защитавала доброто име на премиера Борисов, но не стана ясно от какво. В крайна сметка оставката не бе гласувана.
Източник: segabg.com

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

  1. If you want to remodel your bathroom or kitchen there are
    kits that you can buy to make the job easier.